Shutterstock / Gints Ivuskans

Shutterstock / Gints Ivuskans

Rutte mogelijk nieuwe topman NAVO, Nederland ligt nog dwars

Wordt Mark Rutte al in maart de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO? De demissionair premier van ons land lijkt in ieder geval de belangrijkste kanshebber te zijn voor de functie. Wel is er nog een addertje onder het gras: de 31 lidstaten moeten onderling overeenstemming bereiken over de nieuwe NAVO-topman. Zeker één land lijkt dwars te liggen: Nederland.

“Nederland zou weleens kunnen dreigen met een veto, met de opvolging van Rutte in het achterhoofd”, stelt een anonieme bron. “Nederland twijfelt of er wel tijdig een geschikte nieuwe demissionair premier kan worden gevonden – zeker nu de naam van Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie, rondzingt in Den Haag.”

Dat is niet het enige bezwaar van het West-Europese land. “In Nederland zijn er bovendien serieuze twijfels of de NAVO de grote dossiers aan Rutte over kan laten, zijn manier van werken wordt in delen van het land gepruimd. De andere landen zullen water bij de wijn moeten doen om Nederland te laten instemmen met Rutte als nieuwe NAVO-topman, zeker op zo’n korte termijn.”

Wegens gebrek aan succes verlengd! Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *