Shutterstock / Koldunov

Shutterstock / Koldunov

Vergeet plastische chirurgie: na lobotomie heb je nooit meer last van een negatief zelfbeeld

Steeds meer mensen kampen met een negatief zelfbeeld. Mede door de opkomst van sociale media hebben we steeds meer het gevoel dat we niet mooi genoeg zijn. We laten aan ons lijf sleutelen en spenderen duizenden euro’s aan cosmetische ingrepen. Volgens hoogleraar Psychiatrie Alfred Stevens van het Universitair Medisch Centrum Groningen is er een oplossing die alle cosmetische ingrepen overbodig maakt: lobotomie.

“Jongeren spenderen gemiddeld meer dan twee uur per dag aan social media en vergelijken zich daar met beroemdheden en influencers.” vertelt Stevens. “Dat is natuurlijk funest voor je zelfbeeld. Het verbreken van de verbinding van het voorhoofdsgedeelte van de hersenen met de rest van het zenuwstelsel kan in zo’n geval de oplossing zijn. Na zo’n ingreep heb je geen enkele behoefte meer hebt aan schermtijd. Sterker nog, het wordt haast onmogelijk om weer naar dat schermpje te grijpen.”

Er zijn nog wel een aantal vraagtekens rond het voorstel. Zo heeft Het College voor de Rechten van de Mens een aantal schriftelijke vragen ingediend bij het UMC Groningen over de ingreep die volgens hen ‘zeer gevaarlijk’ en bovendien ‘volstrekt illegaal’ is. Stevens wuift deze zorgen eenvoudig weg. “Er zijn veel klinieken waar cosmetische ingrepen worden uitgevoerd door onbevoegd personeel. Dit zou met lobotomie een ramp zijn. De enige manier om dit zuiver te houden is door het te legaliseren. Bovendien zal de patiënt achteraf weinig voelen van de behandeling.”

De eerste proefpersonen moeten zich nog aandienen, maar Stevens rekent erop dat zijn plan een doorslaand succes zal worden. “We kunnen wel van alles aan ons uiterlijk willen veranderen. Maar échte verandering zit vanbinnen.”

Wegens gebrek aan succes verlengd! Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *