Youtube: ITV News

Youtube: ITV News

Conventies van Genève verder als Zachte afspraken van Genève

De Conventies van Genève gaan verder als Zachte afspraken van Genève. Dat stelt een hoogleraar in het internationale strafrecht. “We merken dat de term Conventies gewoonweg niet meer van deze tijd is. Strijdende partijen hebben niet genoeg tijd of aandacht zich er echt aan te houden, dus maken we er zachte afspraken van”, zegt de Franse hooggeleerde Vincent Offrell. “Of het nu Rusland in Syrië is, Rusland in Oekraïne, Rusland in Tsjetsjenië, Hamas in Israel, en o god, Israel in Gaza: men heeft er compleet lak aan.”

Om de veranderde aard van de voormalige conventies uit te drukken, worden ook de wetsartikelen herschreven. “Artikel 1 luidt nu nog: “De Hoge Verdragsluitende Partijen verbinden zich dit Verdrag onder alle omstandigheden te eerbiedigen en te doen eerbiedigen””, zegt Offrell. “Dat wordt straks: “De Hoge Verdragsluitende Partijen maken met elkaar de zachte afspraak zich dit Verdrag onder alle omstandigheden te eerbiedigen en te doen eerbiedigen. Tenzij het anders loopt, natuurlijk.”

Ook artikel 3, dat stelt dat ‘personen die niet rechtstreeks aan de vijandelijkheden deelnemen’ niet mogen worden aangevallen, is al flink herschreven. “Zie maar wat je doet, ook vrouwen en kinderen zijn vogelvrij verklaard, kennelijk.”

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *