Shutterstock / mavo

Shutterstock / mavo

Gen Z lui? Doorligwonden komen vrijwel alleen bij bejaarden voor

Aan Generatie Z (mensen geboren tussen 1997 en 2012) kleeft het imago dat ze lui en hulpbehoevend zijn. Maar klopt dat wel? Wij gingen op onderzoek uit en het blijkt dat dit etiket veel beter bij bejaarden past.

Als je kijkt naar doorligwonden, een fenomeen dat vaak optreedt bij mensen die veel in bed liggen, dan zie je dat deze eigenlijk vrijwel altijd optreden bij mensen in de pensioengerechtigde leeftijd. Blijkbaar zijn deze ouderen van dagen er niet vies van om lekker lang in bed te liggen. Dat snappen we, zelf vinden we ons bed ook heerlijk. Maar het is dan wel een beetje flauw om van uitgerekend Gen Z te zeggen dat ze 'aartslui' zijn.

Of neem trapliften, het toppunt van luiheid. De gemiddelde bejaarde doet niet eens meer de moeite om op eigen houtje de trap op te komen. Wie ben jij dan om kritiek te hebben op de productiviteit van een andere generatie? Voor zover ons onderzoek strekt is het aantal trapliften onder twintigers nihil. Nu is correlatie niet gelijk causaliteit, maar de cijfers liegen er niet om.

Ook wat betreft hulpbehoevendheid geldt dat dit meer een probleem is onder bejaarden dan onder Gen Z'ers: natuurlijk is het zo dat mensen uit Generatie Z heel weinig zelf kunnen (op de werkvloer, als het gaat om omgaan met kritiek, problemen oplossen, maar bijvoorbeeld ook het plakken van een band), maar onder bejaarden is de hulpvraag vaak veel groter: complete zorgsystemen zijn opgezet om het bejaarden naar hun zin te maken bij klusjes die ze zelf niet kunnen (of is het willen?) uitvoeren.

Kortom, Gen Z lui? Bejaarden luier.

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *