Shutterstock / fotohay

Shutterstock / fotohay

De aanhouder wint: 5 lessen die je kunt trekken uit het terugkerende succes van de mazelen

Tegen alle verwachtingen in maakt de mazelen een opmars. Lang werd gedacht dat het virus op den duur misschien wel volledig uitgeroeid zou worden, maar dat was buiten de veerkracht van het virus gerekend. Dit zijn vijf lessen die we kunnen trekken uit de grootse comeback van de mazelen.

1. Nooit opgeven
Nooit opgeven, zelfs niet wanneer mensen het geloof in je kwijtraken, of eigenlijk juist wanneer een groep mensen het geloof in je kwijtraken. Dát is een van de succesfactoren van dit underdogverhaal.

2. Take it slow, alles op zijn tijd
Waar menig virus de beginnersfout maakt door té snel te veel aandacht op zich te willen vestigen, laten de mazelen zien hoe het wél moet. Gewoon rustig onder de radar opereren, geen poeha maken en uiteindelijk toeslaan. Begin ergens rond de 7e eeuw als een mysterieus verschijnsel en breid jezelf door de eeuwen heen met hier en daar een epidemie uit tot een wereldspeler.

3. Spreid je winstkansen
Richt je niet alleen op jonge kinderen en mensen met een verminderde afweer, maar gewoon op iedereen die niet gevaccineerd is. Zo spreid je je winstkansen. Bovendien: de vaccinatiegraad daalt in het hele land, dus hebben de mazelen zich niet blindgestaard op één regio, een belangrijke sleutel tot het succes.

4. Zit niet bij de pakken neer maar wacht geduldig tot je de tijdsgeest meekrijgt
Uiteindelijk komen zaken als wantrouwen onder de bevolking óóit weer in de mode, wisten de mazelen. Door simpelweg geduldig te wachten, kregen ze uiteindelijk de wind én de tijdgeest weer mee. Knap werk van deze comeback kids.

5. Imago is alles, werk aan je PR
Vroeger waren veel mensen bang voor de mazelen, maar nu niet meer. Het is het resultaat van een uitgekiende PR-strategie. Laat algoritmes en dubieuze influencers het vuile werk voor je opknappen, en je zal zien dat het wonderen doet voor je imago.

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *