Tanya Ustenko / Shutterstock

Tanya Ustenko / Shutterstock

PVV-stemmer verlangt weemoedig terug naar SBS-debat

Hij was zijn vertrouwen in de politiek helemaal kwijt, tot 16 november vorig jaar: de dag van het SBS-verkiezingsdebat. Nog iedere dag verlangt Marvin van Weede uit Arnhem terug naar die memorabele avond.

“Hier staat ’ie op!” zegt Marvin vol trots, terwijl hij het zilveren schijfje in zijn oude dvd-speler steekt. “Mét reclameblokken, die kreeg ik er niet af.” Het is inmiddels alweer twee maanden geleden dat hij voor het eerst de herhaling van het debat terugkeek. “Toen deed ik het nog om te lachen, over die dikke Timmerfrans bijvoorbeeld, maar inmiddels lopen bij het zien van die beelden de tranen over m’n wangen.”

Wanneer we hem vragen naar zijn lievelingsmoment uit het debat hoeft hij niet lang na te denken. “Minuut 34, wanneer die vrouw uit het publiek met een vraag komt over het afschaffen van het eigen risico en Wilders snoeihard uithaalt naar Timmermans met z’n wachtgeld. Prachtig was dat. Misschien wel het mooiste televisiefragment ooit.”

Marvin vervolgt: “In het begin dacht ik dat het aan mezelf lag. Wilders ging toch gelijk na de verkiezingen het eigen risico afschaffen? Dat zei hij toch zelf? Avond na avond keek ik de dvd om mezelf eraan te herinneren dat ik dat niet verzonnen had. En nu blokkeert de PVV zelfs de afschaffing ervan. Ze waren toch economisch links? Ik begrijp er niets van.”

Even later pakt Marvin nog een enorme doos van onder zijn bank vol dvd’s. “Dit zijn alle opnames van journalisten die Wilders na het debat de hemel in hebben geprezen. Over hoe hij zich als een vis in het water voelde en het echt ‘ge-naild’ had die avond. Op hele slechte momenten zet ik die wel eens op, om mezelf eraan te herinneren dat ik niet degene ben die gek geworden is.”

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, Geert heeft zich in z’n voet geschoten vóór de verkiezingen. Nu zit ie met veel te veel zetels en moet ie proberen zonder gezichtsverlies uit de formatie te komen.
Hij had beter zo nu en dan wat ranzige xenofobe oneliners de wereld in kunnen sturen. Om dan vervolgens met een paar medestanders in de 2e kamer gaan zitten twitteren. En uiteraard niet vergeten:
– Leve Vlad !!
– Grenzen dicht
– AOW leeftijd omlaag
– Minder, minder
– Nexit
Alea jacta est

Reageer