VanderWolf Images / Shutterstock

VanderWolf Images / Shutterstock

Ons voorstel: een dienstplicht voor degenen die dat willen

De roep om een sterker nationaal leger klinkt steeds luider. Vorig jaar pleitte het CDA al voor de terugkeer van de dienstplicht, en ondertussen wordt dit voorstel door steeds meer militaire experts gesteund. De herintrede van de dienstplicht wordt gezien als mogelijke oplossing voor de zwakke staat van het Nederlandse leger, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Ons voorstel: een dienstplicht voor degenen die dat willen.

De huidige samenleving is wat ons betreft helemaal klaar met dwang. We laten ons niet meer zo makkelijk vertellen wat we wel en niet moeten doen. Het woordje ‘plicht’, zal daarom ook behoorlijk wat kwaad bloed zetten onder de bevolking. Wij pleiten voor een dienstmogelijkheid, een dienstvrijwilligersovereenkomst of een dienst-probeer-het-nou-gewoon-eens.

Ook commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim erkent dat er voor een dienstplicht momenteel weinig draagvlak is. “Mensen zijn druk met werk, of een studie”, verklaart hij. “Een groot voordeel van deze tijd is wel dat veel mensen freelancen, dat biedt perspectief voor een eventuele dienstbetrekking. Maar dan nog, wat doe je met het huishouden, en waar laat je de kinderen? Laat mensen gewoon zelf kiezen of ze die dienstplicht wel of niet aan willen gaan. Zo zorgen we samen voor voldoende blije gezichten aan het front.”

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *