jan kranendonk / Shutterstock

jan kranendonk / Shutterstock

Merendeel 20-plussers is voor een dienstplicht 18- en 19-jarigen

Het merendeel van de twintigplussers in Nederland is voor de invoering van een dienstplicht voor achttien- en negentienjarigen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De twintigers gaven aan de dienstplicht een ‘goed idee’ te vinden en dat ze dachten dat dit ‘echt kan helpen’ in de ontwikkeling van jongeren.

“Het is héél belangrijk dat 18- en 19-jarigen wat discipline bijgebracht krijgen”, betoogt Sarah (20). “Daar is die militaire dienstplicht echt een geweldig middel voor, vind ik. Je moet marcheren met bepakking, je spullen schoon houden, en wie weet zelfs helpen ons mooie landje veilig te houden. Eigenlijk zijn ál mijn twintigersvrienden het daarmee eens. Ga maar na: je leert ook nog eens zelfstandig nadenken in het leger. Wat heb je aan een tussenjaar als je ook op een legerbasis kan vertoeven? Verstandiger dan een jaar lang blowen”, aldus Sarah.

De 20-jarige Robert is eveneens voor een dienstplicht. Hij vindt naast de militaire dienstplicht de maatschappelijke variant een ‘hele mooie optie’. “Die kids van tegenwoordig weten niet meer wat solidariteit is. Met maatschappelijke dienstplicht leer je die jonkies eens wat verder kijken dan alleen Fortnite en crypto. Ik noem de zorg voor ouderen! Ik noem het je bekommeren om mensen die het minder hebben dan jij”, zegt Robert, die zelf een opleiding aan de Nyenrode Business-school volgt. “Ik maak me soms behoorlijk zorgen over hoe individualistisch de jeugd is ingesteld, daarom steun ik die dienstplicht.”

Ook Bart is voorstander. “Je kan er simpelweg niet vroeg genoeg mee beginnen, zoals vanaf nu”, zegt het vandaag 20 geworden feestvarken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb de dienstplicht aan de lijve ondervonden.
Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht jammer genoeg uitgesteld. Dat houdt in dat een groot deel van de verwende Nederlandse jongens nooit heeft geleerd om af te zien.

Ik stel voor om de gevolgen van die grote blunder te herstellen door alle jongeren die vanaf 1997 tot heden niet zijn opgeroepen alsnog op te roepen.

Reageer