Ground Picture / Shutterstock

Ground Picture / Shutterstock

Moet er een maatschappelijke dienstplicht komen voor ouderen?

Het is bijna een klassieke discussie: moet er een maatschappelijke dienstplicht komen voor ouderen. In de aanloop van de Provinciale Statenverkiezingen is het thema weer op de agenda gezet. Volgens voorstanders zou het een hoop maatschappelijke problemen kunnen oplossen als mensen rond hun pensioenleeftijd verplicht een jaar sociaal zinvol werk doen.

Socioloog Flemmo te Gader is voorstander van de maatschappelijke dienstplicht. “Bevolkingsgroepen komen steeds minder met elkaar in contact. Daarom zou het goed zijn als mensen rond hun 67e verplicht een tijd in een verzorgingstehuis of bij defensie gaan werken. Dan kunnen ze daar in contact komen met mensen met wie ze tijdens hun volwassen leven te beroerd waren om op te zoeken. Dat is goed voor de sociale samenhang.”

Volgens Te Gader zou een maatschappelijke dienstplicht een goede manier zijn voor ouderen om iets terug te doen voor de samenleving. “De saamhorigheid in de samenleving en het besef dat we naar elkaar moeten omkijken zijn niet vanzelfsprekend. Voor mensen die hun hele leven in de marketing of de financiële sector hebben gewerkt zou het goed zijn dat ze voor hun pensioen een jaar lang nuttig werk doen, bijvoorbeeld ouderen verzorgen of plantsoenen schoonmaken. Samenleven doen we tenslotte samen. Dat besef wil bij veel ouderen nog wel eens ontbreken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zou bij de jeugd beginnen.

Wij moeten al langer doorwerken en zijn dan blij dat wij na bijna 48 jaar gewerkt te hebben mogen genieten van ons welverdiende pensioen.

Reageer
gravatar

Dat lijkt mij een onbereikbaar voorstel. De hedendaagse jeugd heeft het veel te druk met hun mobieltjes, elektronische spelletjes en als er nog wat tijd over is met studeren. De meeste jongeren zijn daardoor te overspannen om dienstplicht te vervullen.

gravatar

Gerrit begrijpt het niet helemaal. Het gaat juist om de boomers (boemers voor de taalnassis) die hun leven geprofiteerd hebben en er niets voor terug gedaan hebben. Het gaat over jou, Gerrit!!
Wij kennen dat “48 jaar gewerkt”. Jouw neus zal inmiddels voldoende leeggegeten zijn.

gravatar

Iedereen weet, dat een beetje militair tegenwoordig minimaal 2 coaches nodig heeft. Eentje voor de fysiek en eentje voor de bovenkamer. Je gaat toch geen loopgraaf in zonder een professionele coach? Die coach van middelbare leeftijd moet maar gauw opgeroepen worden.