iama_sing / Shutterstock

iama_sing / Shutterstock

SGP organiseert landelijk inzamelpunt waar jongeren zonder consequenties hun condooms kunnen inleveren

Alle Nederlandse jongeren kunnen volgende week geheel kosteloos en zonder consequenties hun condooms inleveren. De SGP gaat een landelijk inzamelpunt op touw zetten waar je anoniem en zonder waardeoordeel je anticonceptie kunt afgeven ‘voordat je hem een keer gaat gebruiken, met alle gevolgen van dien’, laat de partij weten.

Volgens partijleider Chris Stoffer is de situatie wat betreft condoombezit onder jongeren alarmerend en moet er nu iets gebeuren: “Een schrikbarend aantal jongeren loopt tegenwoordig rond met een condoom op zak, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Waar we het vroeger in geval van vrijerijen nog gewoon met blote geslachtsdelen oplosten, wordt door de jeugd anno 2024 zonder blikken of blozen een rubbertje getrokken. Nu lijkt er wel een kleine afname te zien de laatste jaren, maar als ik de geboortecijfers bekijk, is er nog een hele lange weg te gaan.”

En dat begint met bewustwording, vindt Stoffer. Jongeren moeten inzien dat het belachelijk is om altijd een condoom in je portemonnee te hebben, zeker wanneer je minderjarig bent. Hij hoopt dat jongeren zelf tot dat inzicht komen en zich vrijwillig melden bij het landelijk inzamelpunt op de Wallen in Amsterdam.

Stoffer: “We zullen je niet veroordelen. Het is natuurlijk absurd dat je zoiets op zak hebt. We hebben dit al eens op kleine schaal getest in een kleine gemeente in Overijssel. Wat daar allemaal werd ingeleverd… je schrikt je rot. Een hele tafel vol: condooms in alle soorten en maten, zelfs met smaakjes en een enkeling met van die ribbeltjes. Ik denk dan: wat moet je daar in hemelsnaam mee op die leeftijd? Maar voor deze keer zullen we het door de vingers zien. Op dit moment is het belangrijkste dat we condoombezit drastisch terugdringen en zijn we blij met ieder ingeleverd exemplaar.”

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *