NOS

NOS

Rutte adviseert Scholz over boeren: ‘Laat je een paar maanden intimideren en schuif problemen voor je uit’

De Duitse snelwegen worden geblokkeerd door protesterende boeren. De boeren willen de afschaffing van subsidies en belastingvoordelen van tafel. Een heikele situatie voor de regering van bondskanselier Olaf Scholz. Collega Mark Rutte adviseert hem nu over het omgaan met demonstrerende boeren: “Laat je maandenlang intimideren, bemiddel vervolgens extern, laat rapporten schrijven en schuif het dan eindeloos voor je uit.”

De Duitse regering weet zich voorlopig geen raad met de tactieken van de boeren, maar volgens Rutte hoeft dat ook niet. Volgens demissionair-premier Rutte is het urgent om nu vrijwel niets te doen terwijl de samenleving ontwricht wordt door de snelwegblokkades. “Het is nu wachten tot de eerste hooibalen op de weg worden gegooid en dan zul je wellicht wat mensen boetes moeten geven. Ook zou ik wat meer ruimte maken op het erf van de Minister van Landbouw voor intimiderende boeren.”

Op de middellange termijn is het volgens Rutte het kansloos om zelf als leider op te treden, in gesprek te gaan met boeren en tot afspraken te komen. Daarvoor moet echt een externe kracht voor ingevlogen worden die wel de autoriteit heeft en enig vertrouwen van de boeren. “Deze persoon kan dan in gesprek gaan met alle betrokken partijen, een proces dat maanden in beslag neemt. “Dit resulteert dan in een krachtig rapport wat de pijn van boeren erkent zonder tot verdere oplossingen te komen.”

Verdere onderhandelingen zullen verder op niets uitlopen. Rutte: “Om het conflict zo lang mogelijk door te laten sudderen is het van belang het probleem te verplaatsen naar de deelstaten. Het provinciaal bestuur mist zowel de middelen als de daadkracht om met effectieve oplossingen te komen en kan vervolgens alleen maar krachteloos weer naar de regering wijzen die vervolgens weer niets doet.”

Rutte eindigt het gesprek met: “Is dat duidelijk Olaf? Niks aan het handje hoor.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Rutte is de man die visie beschouwt als “een olifant die het zicht belemmert”. Nu heeft ie ineens een visie over de aanpak van boeren. Een beetje zoals Wilders die allerlei onhaalbare plannetjes eventjes in de ijskast zet.
Windvaantjes politiek. Precies wat het volk wil.

Reageer