Vyacheslav Saltayev / Shutterstock

Vyacheslav Saltayev / Shutterstock

Egel heeft te lang naar schermpje gekeken voor winterslaap

'Hij ligt nu al ruim een maand wakker'

Het zijn bepaald geen ideale weken voor egel Cousteau (3): het meercellige beest probeert al sinds eind oktober in te slapen in een tuintje in De Bilt, maar kan de winterslaap absoluut niet vatten. Al weken ligt hij woelend en zuchtend nieuwe houdingen uit te proberen. De tijd dringt, want in maart moet hij alweer op.

Dat hij vlak voor de winterslaap op een schermpje heeft (mee)gekeken, lijkt de boosdoener te zijn. "Ik zat voetbal te kijken met de gordijnen open, toen ik van buiten geritsel hoorde", weet Peter te Havel (43), eigenaar van het huis en de tuin waar de egel zijn intrek heeft genomen. "Lange pot in de beker, het werd verlengen en strafschoppen. Als ik had geweten dat hij mee zat te kijken, dan had ik het blauwlichtfilter aangezet. Geen blauwlichtfilter voor de winterslaap is, na het geven van melk in plaats van water, waarschijnlijk de meest gemaakte fout in de zorg voor egels", sipt hij.

Voor de egel, die met wijdopengesperde ogen op twee blaadjes onder een catalpa ligt, lijkt december de maand van nu of nooit te worden. In maart 2024 wordt hij geacht weer fris en fruitig op zoek te gaan naar voedsel en een vrouwtje om mee te paren. "Als het hem in december ook niet lukt om in slaap te vallen, dan kan hij volgens mij net zo goed de winter doortrekken, dat deed ik als student ook weleens voor een tentamen", besluit Te Havel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *