Shutterstock / Rawpixel / Studio speld

Shutterstock / Rawpixel / Studio speld

Als Japie tot zijn 6e niet vapet betalen zijn ouders zijn zwemdiploma

Japie (5) uit Vinkeveen is dit jaar begonnen in groep 3 op basisschool de Regenboog. Ook daar is vapen niet meer weg te denken uit het klaslokaal. Japie’s ouders hebben daarom een afspraak met hem gemaakt: als Japie niet vapet tot zijn 6e, betalen zij zijn zwemdiploma.

Alle kindjes om hem heen vapen al, ook al is het illegaal. “Ze komen er toch wel aan”, zegt de moeder van Japie. Hiermee doelt ze op kleuters die tegenwoordig massaal voor de Primera staan en volwassenen vragen een vape voor ze te kopen. “Met dit ultimatum geven wij Japie de kans zelf zijn verantwoordelijkheid te nemen. Hij is geen peuter meer, dus mag langzaamaan wel leren zelf verstandige keuzes te maken.”

“Kijk dit verandert alles”, zegt Japie. “Ik weet überhaupt niet hoe ik dit bedrag zelf zou moeten ophoesten. Tuurlijk, het is best cliché dat mijn ouders dit doen. Maar het motiveert me wel." Vorige week kreeg Japie nog een strawberry-cheesecake vape in zijn handen gedrukt in de zandbak, wat bijna leidde tot een breaking-point. “De verleiding ligt letterlijk overal op de loer.”

Toch heerst er verdeeldheid over het initiatief, onder ouders van Japie’s zwemklas. Veel ouders vinden het een goed initiatief, terwijl de ouders van Isa en Guido het ontzettend naïef vinden. “Zodra hij zijn zwemdiploma heeft, zal hij waarschijnlijk alsnog gaan vapen. Zo ging dat bij Isa ook en er is niks meer aan te doen. Ze zit nu zelfs aan de eettafel aan dat ding te lurken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *