Studio De Speld/Casper Steenbergen

Studio De Speld/Casper Steenbergen

Recensie: EA Sports Korfbal 24 tovert onze favoriete gemengde sport op magische wijze op het scherm (9.5/10)

De oktobe– zit weer bijna in de maand en dat betekent dat we traditiegetrouw kunnen genieten van een nieuwe uitgave in de langlopende korfbalserie van EA Sports. EA Korfbal 24 is de opvolger van o.a. EA Korfbal 23 en EA Korfbal 21, maar kan de nieuwste telg tippen aan zijn voorgangers? Ons antwoord is unaniem, nadat we een uur mochten spelen met de nieuwe game, die vanaf 5 oktober (Wereldkorfbaldag) verkrijgbaar is.

EA Korfbal 24 draait om zowel fun als een realistische weergave van misschien wel de mooiste gemengde sport ter wereld. Dat merk je direct na het opstarten al, wanneer je in het laadscherm wordt getrakteerd op een animatie van een glimmende paal met een heerlijk ronde mand eraan. Deze game ademt korfbal, en dat gevoel wordt nog eens versterkt zodra je je eerste potje speelt.

Wij kozen ervoor om de altijd beladen derby tussen Amicitia (Vriezenveen) en T.O.P. (Vroomshoop) na te spelen, en werden weggeblazen door schitterende graphics. Sporthal De Stamper zit (eindelijk!) in het spel en iedereen die er wel eens is geweest herkent direct de houten bankjes, het muurtje tussen publiek en speelvloer, en het grote statige groene scorebord aan de muur. Ook de look-and-feel van de spelers mag niet onvermeld blijven: EA Sports heeft kosten noch moeite gespaard om alle rekenkracht uit de nieuwste generatie consoles te benutten, zodat je befaamde spelers als Annemieke, Lars, Harm en Sjoukje direct herkent. Begeleid door de bombastische soundtrack, zorgt het publiek voor dat heerlijke typische korfbalsfeertje.

De gameplay is solide, zoals je ondertussen van EA Sports mag verwachten. Kruisje voor passen, rondje voor een schot, driehoekje voor een doorloopbal en vierkantje om te blokken; het werkt ook in EA Korfbal 24 weer als een tierelier en door de grote variëteit aan opbouwmogelijkheden en de vele animaties verveelt het spel geen moment. Ook de scheidsrechters zijn verbeterd: waar ze in EA Korfbal 23 soms wel erg streng waren en je soms het halve spel op het strafbankje zat te wachten, zijn ze in het nieuwe spel goed in balans en laten ze ook eens doorspelen als je een tegenstander in de rug loopt. Dit komt het speltempo ten goede.

Wat het speltempo betreft; dit is gelukkig aan te passen, net als de moeilijkheid. Het is absoluut geen makkelijk spel. Twee woorden komen daarbij in ons op, namelijk 'leercurve' en 'steil'. Gelukkig kun je in de trainingsarena schaven aan je skills en natuurlijk ook weer de schitterende combo's waardoor je ballen na verloop van tijd moeiteloos door je eigen benen heen speelt, slamdunkt in de mand, of de tegenstander spietst op de paal (FATALITY!). En als je eenmaal het spelletje onder de knie denkt te hebben, dan kun je met een gerust hart online de degens kruisen. Wij speelden potjes korfbal tegen achtereenvolgens spelers uit Ecuador, Kazachstan en Canada en voelden een enorme verbinding: duizenden kilometers van elkaar verwijderd, maar toch zo'n enorme connectie voelen in de liefde voor de korfbalsport.

Zijn er, tot slot, ook minpuntjes? Bijna niet, al vinden we de vele microtransacties in het spel wel 'een dingetje'. Je kunt je team versterken door lootboxen aan te schaffen, met daarin zes korfbalspelers – maar je weet van tevoren niet welke. Als je echt goed wil worden, zul je dus bereid moeten zijn om heel veel van dit soort pakketten te kopen. En helaas, die bereidheid hadden we extréém. Het zou mooi zijn als het spel iets minder inspeelde op onze verslavingsgevoeligheid.

Conclusie
EA Korfbal 24 brengt verdere perfectie aan in wat al een prachtig spel was. De graphics, soundtrack en gameplay zorgen voor een atmosfeer waardoor het net lijkt alsof je echt in de zaal of op het veld staat. Dit spel is een must-have voor elke fanatieke korfbalgamer en is daarmee zijn 50 euro meer dan waard. Helaas vragen ze in de winkel 70 euro.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *