Kiezer doet het slecht in peilingen

‘Onduidelijk waar de kiezer precies voor staat’

De kiezer krijgt opnieuw flinke klappen in de peilingen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research. Steeds minder kiezers zijn geland op een partij, is de conclusie van het onderzoeksbureau. Het blijkt voor politici ‘onduidelijk waar de kiezer precies voor staat’, ook weten partijen ‘niet of ze van de kiezer op aan kunnen’.

“We zien op dit moment de kiezer veel beloven aan partijen, maar telkens draaien,” stelt Renske Van Druven van I&O Research. “Als je de ene week iets zegt, maar er de volgende week totaal anders over denkt… tja, daar kunnen politici niet op bouwen”, vervolgt ze. “Het is op dit moment op te veel fronten onduidelijk wat nu precies het standpunt van de kiezer is.”

De kiezer, die ooit met veel bombarie werd aangekondigd, is dus flink weggezakt. Politici zijn langzaam het vertrouwen in de kiezer aan het kwijtraken. De kiezer zelf noemt de daling in de peilingen ‘verklaarbaar’. “We leven in een coalitieland en dat betekent dat je compromissen moet sluiten. Daar maak je je niet altijd populair mee.”

Een ander probleem is dat politici de kiezer ‘onzichtbaar’ vinden. “Alleen even langs een talkshow zappen is niet genoeg, in dit huidige politieke klimaat”, stelt Van Druven. “Je komt niet meer weg met alleen af en toe een berichtje op sociale media liken. Ik zeg: lees eens een partijprogramma en kom eens met een verhaal!”

“De echte, grote test volgt nog in het stemhokje”, zegt de onderzoekster. “Ik moet nog maar zien of de kiezer er dan staat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *