Shutterstock / Nopphon_1987

Shutterstock / Nopphon_1987

Sigaretten weer duurder, wordt longkanker straks vooral iets voor de elite?

Om het gat van 300 miljoen euro in de begroting te dichten, kiest het demissionaire kabinet voor een extra verhoging van de accijns op sigaretten. Dat melden bronnen in Den Haag. De vraag die rijst als een pakje sigaretten weer duurder wordt: is longkanker straks vooral nog iets voor de elite? De tabaksindustrie luidt de noodklok.

Humphrey Dingel, woordvoerder van tabaksfabrikant British American Tobacco, is woest over het besluit van het demissionaire kabinet. “We krijgen nu een onwenselijke situatie waarin mensen met een kleine portemonnee andere manieren moeten vinden om schadelijke stoffen binnen te krijgen. Om een nóg grotere tweedeling in onze maatschappij te voorkomen, vinden wij dat iedereen – en dus niet alleen de rijkste 1 procent – zijn of haar longen aan gort moet kunnen roken.”

“We willen de vrijheid om je vitale organen te slopen waarborgen, juist ook voor de gewone man op straat”, zegt Dingel. “Straks is het alleen nog voor de elite weggelegd om op zo’n effectieve manier de levensduur te verkorten. Dat lijkt ons niet de bedoeling.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *