Nicolas Poussin

Nicolas Poussin

Was Hannibal een Carthagenaar of een Carthagenees?

Het is de eeuwige discussie in Carthago: wanneer ben je precies een Carthagenaar en wanneer ben je een Carthagenees? Lang was de verdeling: hoor je bij de elite, dan ben je Carthagenaar, hoor je bij het gewone volk, dan ben je Carthagenees.

“Ik heb mezelf nooit Carthagenaar genoemd”, legt ras-Carthagenees Hannibal uit. “Waar ben je opgegroeid, bij de woestijn of bij de haven, dat was vroeger heel belangrijk. Maar de Punische oorlog heeft veel veranderd. Inmiddels zijn we allemaal Carthagenezen.”

Ook de Carthaagse elite heeft inmiddels de volkscultuur omarmd, zoals de stripfiguur Carthaagse Harry. Ook de olifant, of zoals ze voor de grap zeggen ‘het slurrefdieâh’, is een symbool waar de hele stad zich herkent. “O, o, Carthago, mooie stad achter de zandduinen”, is een lied dat de hele stad kan meezingen.

“Het belangrijkste is: waar ligt je hart?”, legt Hannibal uit. “Zolang je maar voor Carthago juicht tijdens de risicowedstrijden tegen Rome, dan ben je wat ons betreft een Carthagenees.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laat van de pofketario sprak zn mattie flexidipro maestro relax man zo’n rijscolumn du Sud jojo holadijo die hele flee in de toetefario. Ik zeg t al jaren eerst die hele zooi strengest scenario, ze kennie nie werkuh bro

Reageer