Alexandros Michailidis / Shutterstock

Alexandros Michailidis / Shutterstock

Kabinet steekt miljarden in steunpakket om bezuinigingen te compenseren

Voor het eerst in jaren komen er weer bezuinigingen aan. Dat is een flinke tegenvaller voor veel burgers en ondernemers. Het kabinet is zich daarvan bewust en pompt miljarden in een steunpakket om de ingrepen te compenseren.

“Deze bezuinigingen gaan pijn doen”, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. “En in de kabinetten-Rutte 3 en 4 hebben wij een duidelijke lijn: pijn moet verzacht worden. Wij hebben gecompenseerd toen corona toesloeg en toen de energierekening omhoogschoot, dus het zou heel raar zijn als we dat nu niet doen.”

Kaag wijst erop dat de bezuinigingen onontkoombaar zijn. “De overheidsfinanciën staan er niet meer zo goed voor als in de afgelopen jaren, toen we makkelijk met miljarden konden smijten. We kunnen niet anders dan de broekriem aanhalen. Dat is een heel vervelende boodschap. Daarom ben ik blij dat we tegelijkertijd zo’n stevig steunpakket kunnen aankondigen.”

De Belastingdienst wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van zowel de bezuinigingen als de compensatie. Volgens staatssecretaris Marnix van Rij wordt dat ‘een hele klus’, maar leeft onder medewerkers het besef dat het noodzakelijk is.

Koninklijke Horeca Nederland vindt het steunpakket onvoldoende.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als we niet stevig bezuinigingen kunnen we die honderden miljarden voor cultuurverrijking (‘Omvolkiërs’ ) niet betalen. Het draait dus vooral om visie, bezuinigen, belasting heffen en vooral uitgeven. Een mooie klus voor het gevallen kabinet.

Reageer