JRdes / Shutterstock

JRdes / Shutterstock

Google: ‘Juist door te falen bij de meest basale taken laat chatbot Bard zien heel menselijk te zijn’

“Een triomf”, zo noemt Google-topman Sundar Pichai de presentatie van de kunstmatige intelligentie-chatbot Bard. Hoewel de chatbot in een reclamefilmpje van Google het verkeerde antwoord op een vraag gaf en er daarmee meteen voor zorgde dat Alphabet – het moederbedrijf van Google – verlies leed, is Pichai lyrisch over Bard. “Juist door te falen bij de meest basale taken laat deze chatbot zien heel menselijk te zijn”, zegt hij vol trots.

“Allemaal leuk en aardig, die antwoorden die ChatGPT geeft, maar het is natuurlijk onmenselijk om in zo’n korte tijd lange stukken te schrijven. ChatGPT is nog een echte machine, een robot, maar onze chatbot Bard benadert de mens door op het moment suprême keihard te falen”, vertelt Pichai enthousiast. “Stamelen, hakkelen, een presentatie compleet verpesten: het zijn allemaal typisch menselijke dingen. Het is ons eindelijk gelukt om deze technologie een menselijk gezicht te geven.”

Als het aan Pichai ligt, stoppen de ontwikkelingen hier niet. “We zijn nog aan het nadenken over hoe we Bard kunnen uitbreiden en 'm nóg menselijker kunnen maken. Is het mogelijk om hem in de gedaante van een robot te laten struikelen? Kan hij een ongepaste opmerking in een grote groep maken? Kunnen we de chatbot gênante vergissingen laten maken, bijvoorbeeld door een vrouwelijke gebruiker per ongeluk ‘mama’ te noemen? Het is voor nu nog allemaal toekomstmuziek, maar we zijn op de goede weg.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik kreeg de bijzondere gelegenheid om de artificieel intelligente Sundar Pichai vragen te stellen.

Ik vroeg o.a.: “What is the capital city of the Netherlands?
AI Sunder Pichai antwoordde: “Copenhagen”.

Toch niet sl*cht voor een beginnend demonstratie-model. Ik schat in dat het antwoord op het niveau van Donald Trump ligt

Reageer
gravatar

Toch even voor de goede orde: Die chatbot had na het doorlezen van duizenden krantenartikelen de indruk gekregen dat de webb telescoop als eerste foto’s van exoplaneten had gemaakt. Bijna niemand had in eerste instantie door dat het niet klopte. Als ze ‘m nu updaten zodat hij stug de wetenschappelijke publicaties en officiele persberichten van de overheid voorrang verleent, bereid je je dan maar voor op keiharde feiten als bijvoorbeeld “Nederlanders houden elk jaar een blackface feestje om het institutioneel racisme door te geven aan de nieuwe generatie”

Reageer