Shutterstock / Tom Woollard

Shutterstock / Tom Woollard

Watersnoodramp herdacht met extra millimeter zeespiegelstijging

'Een blijvend monument'

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis plaatsvond. Talloze dijken braken door in het zuidwesten van het land, met enorme overstromingen tot gevolg. Om de vreselijke watersnood op passende wijze te herdenken, wordt de zeespiegel vandaag met een extra millimeter verhoogd.

De stijging komt bovenop de halve centimeter die de zeespiegel jaarlijks stijgt als gevolg van de opwarming van de aarde. Het moet een blijvende herinnering zijn aan de verwoestende kracht van de natuur en de kwetsbaarheid van de mens tegenover de zee.

Een van de aanwezigen bij de onthulling van het monument is prinses Beatrix. De voormalige koningin der Nederlanden is erg te spreken over de manier waarop de stormvloed in herinnering wordt gebracht. “De extra millimeter zeespiegelstijging is een klein, maar meetbaar gebaar. Bescheiden doch gepast.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *