lightwavemedia / Shutterstock.com

Nederlanders vergeten massaal de kraan open te draaien ter nagedachtenis watersnoodramp

Rijkswaterstaat detecteert nauwelijks stijging in verbruik water

Om de watersnoodramp van 1953 te herdenken werd gisteren klokslag acht uur gedurende twee minuten overal de kraan opengezet. Rijkswaterstaat deed vandaag een meting en constateerde dat de bevolking nauwelijks heeft meegedaan.

Rob van de Pol (53) draait ieder jaar de kraan open. Hij is dan ook teleurgesteld: “Het is uiteraard al een tijd geleden, maar een tragedie als deze dient op gepaste wijze herdacht te worden en het gebrek aan animo is schrijnend. Ga maar eens een halve dag in een koud bad zitten, misschien dat je dan begrijpt wat die arme mensen hebben doorstaan.”

Sinds 2009 is er sprake van een afname van ongeveer 60%. Rob is zich hier ook bewust van: “De mensen zijn simpelweg minder betrokken. Twintig jaar geleden stonden we met z’n allen massaal stil op de A2 en goot iedereen een flesje water leeg. Ontroerend was dat.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ook vreselijk: Het uitsterven van de wolharige neushoorn en de sabeltandkat na de laatste ijstijd. Een paar maanden heeft die Ice Bucket Challenge nog geduurd, maar daarna ging men teleurstellend snel terug naar de orde van de dag.

Reageer
gravatar

Een straf van God. Ook die Oosterscheldedam is fout gedaan. Het is precies berekend hoeveel water erdoor kan enz. Een kind zag het aankomen. De veelbesproken Ramp wordt veelal gebruikt om de Tweede Wereldoorlog te maskeren toen Schouwen-Duiveland onder water werd gezet. Maar ik las gisteren dat nu eindelijk alle doden van de Ramp zijn geteld. De Oosterscheldedam die gebouwd werd met sluizen om de natuur te behouden blijkt achteraf ook verre van afdoende te zijn, omdat zandhonger door de toch veranderde getijden de slikken, platen en schorren wegzuigt, 100 voetbalvelden per jaar. En hierdoor zullen de dijken decennia eerder weer opnieuw versterkt moeten worden. De waarschuwende geluiden uit het buitenland waren er van meet af aan. Maar de Nederlanders met hun snuggere economiedeformatie weten het altijd beter. De verheerlijking van de techniek, een prestigeobject dat hoofdzakelijk gericht was op de economische as Rotterdam-Antwerpen gelardeerd met vakantiegetto’s was dus weer ontoereikend. Zo bouwt men aan de werkgelegenheid, zelfinstandhouding.

Reageer
gravatar

Hollanders zijn altijd grote prutsers geweest.
Een goed voorbeeld over de relatie mens-techniek en hoe de economie ons hele bestaan wereldwijd in gevaar heeft gebracht.

Black Mirror.

gravatar

Na “Collaboratie op Schouwen-Duiveland in de Tweede Wereldoorlog” is veel duidelijker geworden hoe er over werkgelegenheid wordt gedacht.
Zie ook Brouwerseiland.
Maar is het dan niet leuk ieder jaar weer een herdenking?
Rekenkunde.
Van de mensen die ik sprak van wie hun hele familie verdronken was en die bijvoorbeeld veelbetekenend zelf nog nooit in het watersnoodmuseum waren geweest (dat is goed voor de ramptoeristen, de economie), vernam ik dat de aannemers destijds beweerden dat ze een groot financieel voordeel aan de Ramp hebben gehad. Zie ook de achtergrond van de ‘ruimtelijke ordening’.

gravatar

Ter gedachtenys aen hen die vielen in d’n donck’ren nacht van d’n eenendertigsten januari op d’n eersten februari negentienhonderd ende drieaënvijftich, heeft ons almagtische Heer tegen het eyndes van ocktober symboolysch den kraan oopen gezet, aels mede zelfs twee westerstoormen ghesimuleerd. Oock aen ‘t hooghe water werdt gedacht.

Van eenighe watersnood sijt thans gheen spraecke; ‘t bloed van Chrystus dient nyt verspylt te woorden om den bakkes mede te poetsen.

Reageer