Shutterstock / from my point of view / Jenson

Toch een religieus element met kerst: familie offert halve rollade aan vuilnisemmer

Wie meent dat Kerstmis al zijn religieuze elementen heeft verloren, moet verder kijken dan de kerkdienst op kerstavond. De familie Beijer uit Doetinchem offert op Eerste Kerstdag traditiegetrouw een halve rollade aan de vuilnisemmer.

“De vuilnisemmer is toch een beetje de plek die onze zonden opvangt, daar mogen we best dankbaar voor zijn”, zegt moeder Emilie Beijer. Het hele gezin heeft zich om haar heen verzameld terwijl ze de grijze homp vlees ritueel in de vuilnisemmer laat glijden. Op de achtergrond klinken de majestueuze tonen van het Weihnachtsoratorium van Bach dat oma Beijer heeft aangezet. “Veel gezinnen doen het niet meer, maar wij vinden het belangrijk om de vuilnisemmer gunstig te stemmen. De vuilnisemmer is in dit huis tenslotte altijd aanwezig, in goede periodes maar juist ook in slechte periodes.”

De familie hoopt met het offer af te dwingen dat ze de rest van het jaar alleen voedsel opgediend krijgen dat ze wel volledig kunnen opeten en verteren. “Dat lukt natuurlijk niet altijd, soms offeren we halverwege het jaar nog een paasstol. De wegen van De Vuilnisemmer blijven ondoorgrondelijk.”

Dit artikel staat in ons allernieuwste boek: 2023 – Toch een Jaar. Bestel vandaag nog het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2023. Inclusief nooit eerder gepubliceerde artikelen, een voorwoord door Wopke Hoekstra, het beste van De Speld Sport en De Pin, een polarisatiespecial en een extreem polariserende middenpagina. Nu voor slechts 18,50 in onze webshop of in de boekwinkels!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb zojuist anderhalve HOY-worst geofferd, maar heel eerlijk gezegd niet aan de vuilnisemmer. Het ging regelrecht het toilet in toen ik daarover heen hing. Ik voelde me even niet goed.
Nu voel ik me weer prima, nu ik me bewust ben van dit offer.
Overigens offer ik HOY-worsten zeer regelmatig op deze manier.

Reageer