Shutterstock / Goksi

Shutterstock / Goksi

Aandeelhouders bezorgd wat groeiende ongelijkheid op lange termijn met hun investering doet

Aandeelhouders zijn bezorgd over wat de groeiende ongelijkheid in Nederland op termijn met hun investeringen doet. ‘We zien dat de kloof groeit tussen mensen met vermogen en zij die hun tijd moeten verkopen voor geld, en we beginnen ons zorgen te maken over hoe dat onze investeringen zal beïnvloeden’, zegt Leo Struik, een gepensioneerde beleggingsadviseur met een flinke portfolio.

‘Groeiende ongelijkheid is op vele manieren problematisch voor onze investeringen: het kan bijvoorbeeld heel demotiverend werken voor werknemers, werknemers die we keihard nodig hebben om de aandelenkoers veilig te stellen’, zegt Gerard Krontjes, die na het verkopen van zijn bedrijf leeft van de dividenduitkering.

‘Een ander probleem is dat groeiende ongelijkheid op termijn de levensverwachting van werknemers misschien achteruit kan gaan, en als ze eerder sterven, loop het personeelstekort weer verder op’, zegt Struik. ‘Dan krijg je bijvoorbeeld vastlopende zorg, maar het raakt vooral de koersen van de grote verzekeraars. Dat kan heel pijnlijk worden voor aandeelhouders.’

De meeste vermogenden die wij spraken benadrukken wel dat ze nog ‘geen paniek willen zaaien’. ‘Op zich loopt het de komende tijd nog wel los. Maar waar we ons meer zorgen om maken zijn onze kinderen en kleinkinderen: je moet er toch niet aan denken dat zij ooit in loondienst moeten werken? Dat willen we koste wat kost zien te voorkomen.’

Een echte oplossing zien de kapitaalkrachtigen op dit moment nog niet. ‘We moeten voorlopig maar even op dezelfde voet verder en zien hoe dit afloopt.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *