NOS

NOS

Waarom vuurt Oekraïne zo dicht bij Poolse grens afweergeschut af?

Het ziet ernaar uit dat de raketten die dinsdag zijn terechtgekomen in het Poolse dorpje Przewodów zijn afgevuurd door Oekraïne. Vermoedelijk gaat het om een ongeluk, maar het roept toch de vraag op: waarom zetten de Oekraïners zó dicht bij de Poolse grens afweergeschut in?

“Ze nemen een enorm risico”, zegt defensiedeskundige Peter Wijninga. “Dit incident toont wel aan dat het zomaar mis kan gaan, met alle mogelijke gevolgen van dien. Als ik Zelensky was, zou ik mijn afweergeschut alleen op veilige afstand van NAVO-grondgebied gebruiken.”

Polen heeft om een spoedberaad van de NAVO gevraagd, maar diplomatiedeskundige Robert van de Roer verwacht niet dat het bondgenootschap nu ten strijde trekt tegen Oekraïne. “Het was vrijwel zeker een ongeluk, geen aanval. Maar Oekraïne kan zich dit niet nog een keer permitteren. Zelfverdediging tegen een meedogenloze agressor moet wel op een verantwoorde manier plaatsvinden.”

Het Kremlin heeft cynisch gereageerd op de voorlopige conclusies van het onderzoek in Polen: “Uiteindelijk wijst het Westen toch wel naar ons. Het afvuren van Oekraïens afweergeschut is op de een of andere manier vast en zeker óók onze schuld.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *