Shutterstock / guruXOX

Shutterstock / guruXOX

Man die ‘wie denk je wel dat je bent?!’ roept start onbedoeld filosofische discussie

“Wie denk je wel dat je bent?!”, roept de 32-jarige Carlos naar een grote vrouw die voordringt in de snackbar. De vrouw draait zich om en reageert met een vragende blik: “Inderdaad, wie denken we eigenlijk dat we zijn?’’

Verbouwereerd geeft Carlos dit onaangename vraagstuk een vervolg: “Pfoe, daar zeg je me wat. Ik zie mezelf als een ietwat ongeduldige, kale man, maar is dat wel wie ik écht ben? Ben ik daadwerkelijk Carlos of is dat slechts hoe anderen mij noemen?”

De voordringster heeft het antwoord ook niet paraat. “Is wie we zijn de som van hoe anderen ons zien of zit het van binnen? Bestaat er zoiets als ‘een ziel’?”

Carlos kijkt om zich heen. “Is dit een snackbar of denken wij gewoon dat we in een snackbar zijn? Zijn deze muren en deze toonbank wel echt?”

Frietenbakker Joop mengt zich in de discussie. “Is de werkelijkheid niet altijd subjectief? Hoe kan ik nou weten of deze bamischijf die ik waarneem echt is of slechts een schaduw van zijn werkelijkheid?’’

Carlos, de vrouw en Joop komen er niet uit. Wel hebben ze het gevoel dat ze dichterbij een antwoord zijn geraakt. Wie ze zijn, waarom ze zijn en wie ze denken te zijn is helaas nog een te grote vraag voor deze regenachtige weekdag.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *