Polly Sh/ shutterstock/ Studio Speld

Polly Sh/ shutterstock/ Studio Speld

Nijntje krijgt speciale young adult heruitgave: Nijn

De kinderprentenboekenserie Nijntje wordt opnieuw uitgegeven voor young adults. De serie gaat ‘Nijn’ heten, en laat zien hoe het met Nijn gaat terwijl hen in de puberteit komt.

“Nijn verkent onder meer de nieuwe genderidentiteit van Nijntje, hen is nu non-binair”, zegt een woordvoerder van Mercis Publishing bv. “We noemen het trouwens geen pronouns maar ‘pronijns’: Nijn wordt graag aangesproken met hen/die. Nijn heeft verder een septum ring en luistert graag naar Yeat en begint ook FKA Twigs te ontdekken. Sommige van de verhalen gaan over experimenteren met psychedelica, anderen over hoe belangrijk consent is.”

De personages in het Nijntje-extended universe zijn nu op de jong-volwassene leefwereld geschreven en getekend. Oom vliegenier durft niet meer te vliegen door trauma en vliegschaamte, knorretje is dierenrechtenactivist en moeder pluis heeft al jarenlang een lesbische relatie met Barbara beer.

“Het leuke hieraan is dat niemand kritiek heeft op deze move”, zegt de uitgeverij. “We hadden uit de bekende ‘anti-woke’-hoek kritiek verwacht op deze nieuwe richting van Nijntje, maar iedereen vindt het juist leuk en goed dat Nijn met hun tijd meegroeit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wordt Nijn graag aangesproken met hen/die? Wat raar, want met die woorden spreek je net mét maar óver hen. En hen wil toch juist liever dat er mét die gesproken wordt?

Reageer