DigitalPearls / Shutterstock

DigitalPearls / Shutterstock

Vermeer paste schilderij aan: Melkmeisje schonk eerst oat

Een bijzondere ontdekking: op het schilderij Het Melkmeisje van Johannes Vermeer was eerst te zien hoe het welbekende melkmeisje oat schonk. Dit is duidelijk geworden na nieuw onderzoek van het Amsterdamse Rijksmuseum.

“Dit is ongelofelijk groot nieuws”, vertelt onderzoeker Rimke Jonksma. “Op de onderschets is duidelijk te zien dat het melkmeisje eerst havermelk schonk. Met dank aan de geavanceerde onderzoeksmethodes en scans die we hebben gedaan, zien we bovendien aan de rechterkant van het doek iets dat lijkt op een pak van Oatly. Later heeft Vermeer dit weer aangepast, al weten we helaas nog niet waarom. Wellicht was hij bang dat het zou lijken alsof hij er een signaal mee af zou geven.”

Het schilderij uit circa 1650 zal de komende tijd verder onderzocht worden. “Er zijn ook serieuze vermoedens dat er speltbrood in de broodmand op het schilderij zat, maar dat weten we nog niet zeker”, aldus Jonksma.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *