Monkey Business Images / Shutterstock

Monkey Business Images / Shutterstock

Lichtpuntje: deze generatie leerlingen weet in elk geval dat het woord ‘crisis’ twee meervoudsvormen heeft

Asielcrisis, energiecrisis, stikstofcrisis: wie een krant openslaat zal geneigd zijn om meteen bij de pakken neer te gaan zitten. Toch is er ook een lichtpuntje: deze generatie leerlingen weet in elk geval dat het woord ‘crisis’ twee meervoudsvormen heeft.

Bart van den Oever, docent Nederlands op het Ludgercollege in Doetinchem, is stiekem wel tevreden met de ontwikkeling, zegt hij. “De oorzaak is natuurlijk niet leuk. Maar aan de andere kant: dat mijn leerlingen vroeger altijd meteen glazig uit hun ogen begonnen te kijken als ze het woord ‘crisis’ in meervoud moesten schrijven, dat was ook niet leuk.”

Voor Van den Oevers leerlingen zijn de opeenstapeling van crises een zegen. “Ik dacht eerst altijd ‘crisae’”, zegt Michelle von der Dunk (14) uit 3vwo. “Maar sinds ik af en toe op nu.nl kijk is het me wel duidelijk. Ik gebruik zelf het liefst ‘crises’ trouwens. Dat klinkt intelligenter of zo.”

Neerlandicus Wim Daniëls: “Nee ik heb hier geen zin in. Ik word altijd al gevraagd voor taaldingetjes, probeer nu maar eens iemand anders. Nee ik ga je ook niet vertellen wie je moet hebben, je zoekt het maar uit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *