De economie groeit: dit is wat jij er niet van gaat merken

De economie groeit: dit is wat jij er niet van gaat merken

De economie groeit: dit is wat jij er niet van gaat merken

De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal verrassend sterk gegroeid. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden was de economische groei maar liefst 5,3 procent. Fijn nieuws! Dit is wat jij er persoonlijk niet van gaat merken:

Koopkracht
Hatsa! De export groeide op jaarbasis met 5,6 procent. Goed voor de economische groei. Maar omdat de inflatie en hoge energieprijzen invloed hebben op de koopkracht van huishoudens, zal je van die economische groei zeer weinig merken.

Boodschappen
Dat de industrie flink geïnvesteerd heeft in vaste activa zal je niet gaan merken aan de kassa. Boodschappen zijn nog steeds duur – of zelfs onbetaalbaar – en zullen dat nog wel een tijdje blijven. Een selectie van producten die de afgelopen tijd duurder zijn geowrden ondanks de economische groei: tijgerbrood, De Zaanse Hoeve Halfvolle Melk, penne (zowel tradizionali als rigate) en alle soorten yoghurt.

Huizenmarkt
Dat het bruto binnenlands product (bbp) met 2,6 procent is gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal ga je vast ook niet merken als je een huis probeert te kopen. Voel je die economische groei als je achter een gladde makelaar – genaamd Gurko Janszon – aanloopt die alle gebreken van je potentiële koophuis probeert te verbloemen? Nee. En als je toch maar een bod doet ondanks dat je geen goed gevoel hebt bij het huis en dan uiteindelijk overboden wordt waardoor je je op een vreemdsoortige manier beledigd voelt? Nee, ook dan niet. En als Gurko je vervolgens belt omdat je je OV-chipkaart tijdens de bezichtiging bent kwijtgeraakt en je een walk of shame moet maken richting datzelfde lelijke huis dat net verkocht is? Nee. Kortom: je gaat er simpelweg niets van merken.

Persoonlijke groei
Op persoonlijk vlak zal je je hopelijk wel ontwikkelen, maar dat heeft weinig met de economische groei te maken.

Begrijpen hoe de economie werkt
De economie groeit maar je merkt er niks van, waardoor je zal ontdekken dat je nog steeds niet helemaal weet hoe de economie werkt. De verwachting is dat het gebrek aan begrip iets groeit in het vierde kwartaal, maar in principe zal er voor jou niets veranderen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De economie is “gegroeid” gemeten in EUR. De EUR is zoals we allemaal zien zeker 10% minder waard geworden. Vergelijk maar met de USD of CHF. Dus eigenlijk is de economie helemaal niet gegroeid maar gekrompen. Klopt nu het verhaal hierboven nog? (ik denk het wel)

Reageer
gravatar

Dus als ik het goed begrijp moet de belasting nu 10% omhoog. Jij snapt het duidelijk beter dan ik dus dan zal ‘t wel.

Iemand nog ‘n gratis hous?

gravatar

De belasting moet omlaag, dat spreekt vanzelf.

Het is inderdaad zo dat heel veel mensen er niets van snappen, maarja, probeer anders de Nederlandse economie uit te drukken in biertjes. Het moet lukken te snappen dat de economie minder biertjes waard is dan vorig jaar.