Shutterstock / Dutchmen Photography / Shutterstock / martinbertrand.fr / Wikipedia

Shutterstock / Dutchmen Photography / Shutterstock / martinbertrand.fr / Wikipedia

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen Sigrid Kaag en haar portefeuille

Het kabinet heeft Johan Remkes gevraagd om als bemiddelaar op te treden tussen minister van Financiën Sigrid Kaag en haar portefeuille. Het botert al langer niet tussen de bewindsvrouw en het onderwerp waar zij verantwoordelijk voor is.

“Als je in Den Haag een probleem hebt, dan bel je Johan Remkes om het op te lossen”, zegt politiek verslaggever Jan Hoedeman. “Hij is heel wat gewend, maar dit is wel een érg pittige klus. Niemand heeft enig idee hoe Kaag en haar portefeuille ook maar enigszins bij elkaar in de buurt kunnen worden gebracht.”

De moeizame relatie tussen de minister en financiën dateert al van haar beëdiging. De laatste tijd nemen de spanningen echter toe. Hoedeman: “Aan de ene kant heb je de problemen rondom financiën: torenhoge inflatie, Nederlanders die in ernstige problemen dreigen te komen door de energierekening en de prijzen in de supermarkt. En aan de andere kant heb je minister Kaag. Dat gaat niet samen.”

Ambtenaren op het ministerie van Financiën hebben van alles geprobeerd. “Ik heb in grafieken het woord ‘inflatie’ vervangen door ‘vrouwenhaat’. Het bericht dat de vrouwenhaat in juli met 10,3 procent was gestegen trok wel haar aandacht”, vertelt een anonieme beleidsmedewerker. “Daarover schreef ze vervolgens een lang verhaal op sociale media, maar concrete maatregelen om de inflatie te dempen bleven uit.”

Remkes begint vol goede moed aan zijn klus. Toch is er meteen tegenslag: de financiën hebben laten weten hem niet te zien zitten als bemiddelaar, omdat hij door het kabinet is benoemd waar Kaag deel van uitmaakt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *