Studio Speld / Shutterstock

Fisherman’s Enemy: het keelsnoepje waar je in stikt

Wie wel eens boodschappen doet heeft ze vast zien liggen bij de kassa: Fisherman’s Enemy. Wat is eigenlijk het verhaal achter deze keelpastille, die zo heet omdat hij in de keel blijft steken tot de dood erop volgt?

Fisherman’s Enemy is in 1865 bedacht door een Britse apotheker die de pest had aan vissers. Veel vissers hadden last van ademhalingsproblemen door de barre weersomstandigheden op de Noordzee en James Lofthouse wilde die graag erger maken. Daarom stopte hij de pastilles boordevol menthol, gootsteenontstopper en strychnine. De snoepjes vielen uit de smaak, en werden al snel verkocht aan iedereen die dood wil, ongeacht beroepsgroep.

Margaret Thatcher stond bekend als groot liefhebber van de Fisherman’s Enemy. Ze had altijd een zakje bij zich en nam er zelfs één, vlak voor haar dood in 2013.

Naast de gewone pastilles met suiker zijn er inmiddels ook Fisherman’s Enemy op de markt met nóg meer suiker zodat je ook nog eens diabetes type 2 oploopt als je er eentje in je mond stopt.

Ben je benieuwd geworden? Wij mogen een Fisherman’s Enemy verloten onder de mensen die deze slagzin afmaken: “Sterf spul…”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *