rkl_foto / Shutterstock.com

Kinderen gaan er zonder Sint Maarten 4 bounty’s, 3 lolly’s en 1 mandarijn op achteruit

De snoepkracht van kinderen gaat er dit jaar hard op achteruit nu Sint Maarten niet doorgaat. Daarvoor waarschuwt het Centraal Plan Bureau (CPB). Volgens de rekenmeesters van het CPB gaan kinderen er gemiddeld zo’n vier bounty’s, drie lollies, zeventien pepernoten en een mandarijn op achteruit.

“De meest kwetsbare groep wordt nu het hardst geraakt,” zegt Pia (6), woordvoerder van de kindervakbond FNKV. “Natuurlijk moeten ook wij inleveren, dat snapt een kind, maar heel Sint Maarten annuleren is buiten alle proporties. Als handreiking naar de regering waren we bereid om geen mandarijnen meer te ontvangen. De regering heeft niets met ons aanbod gedaan. Ik wil een lolly.”

In tegenstelling tot de kinderen gaan ouders er dit jaar juist op vooruit. Zij besparen in sommige gevallen zakken vol pepernoten en een pond mandarijnen. Econoom Richard Willens maakt zich zorgen over de groeiende economische tegenstellingen. “De rekening komt toch weer bij de jongste generatie te liggen. Een groep die vaak slecht is opgeleid, de meesten hebben de basisschool nog niet eens afgemaakt, en die zich bovendien niet goed kan organiseren omdat ze nog geen smartphones hebben. Geef ze gewoon een paar bounty’s.”

Het kabinet laat weten mogelijk met een steunpakket te komen voor kinderen. Het snoepgoed per kind wordt aangevuld tot tien spekjes. Daarmee wordt geen rekening gehouden met het aantal spekjes in de voorraadkast van de ouders. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees: “We willen wel voorkomen dat kinderen die sowieso weinig hadden opgehaald met Sint Maarten, misbruik maken van deze regeling.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *