Shutterstock/Marc Venema

Shutterstock/Marc Venema

Kabinet: ‘Gemeenten moeten sneller en zorgvuldiger alle problemen op aarde oplossen’

Gemeenten zouden wat sneller en zorgvuldiger te werk moeten gaan bij het oplossen van alle problemen die er zijn. Dat vinden ministers van kabinet-Rutte IV.

“Of het nu gaat om langdurige schulden, geestelijke gezondheid, klimaatverandering, beslissen of de komst van gigantische datacenters er niet toe leidt dat we straks te weinig energie hebben voor andere zaken, de cultuursector in leven houden, de migratiecrisis: voor het oplossen van dit soort problemen kijken we toch eventjes de gemeenten aan”, zegt minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. “En bij het aankijken zien we dat ze tekortschieten.”

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken hekelt daarbij ook de lakse houding ten aanzien van de oorlog in Oekraïne. “Ik zie nog weinig gemeenten serieus werk maken van defensie, terwijl daar juist nu veel in geïnvesteerd moet worden. Oekraïne wordt teruggebombardeerd naar het Stenen Tijdperk en wat doet de gemeente Weststellingwerf? Helemaal nada. Ik zeg het u eerlijk: wij hoopten dat de gemeenten juist apetrots zouden zijn omdat wij van de grote landelijke politiek zoveel verantwoordelijkheid bij ze hebben gelegd. Maar kennelijk niet dus.”

Het kabinet onderzoekt nog waar het ‘gebrek aan daadkracht’ bij gemeenten vandaan komt, maar stelt al wel vast dat het geleverde werk ‘volkomen ondermaats’ is. “Het lijkt wel alsof gemeenten steeds luier worden naarmate zij meer verantwoordelijkheden krijgen”, zegt minister Jetten voor Klimaat en Energie. “Dit land verdient beter dan het broddelwerk wat de gemeenten nu leveren”, vindt ook premier Rutte.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mijn nieuwe elan heet voortaan dwang. We gaan middels enkele wetten gewoon die luie flikkkers van de gemeente dwingen om mijn problemen op te lossen!

Reageer
gravatar

In mijn gemeente Boerenkinkelerveen hebben we wel degelijk vrijwel alle problemen op aarde opgelost, en aan de bestaande problemen wordt keihard gewerkt. Zo is een gemeentelijke taskforce dagelijks aan het klootschieten, richting Moskou. Dat zal ze leren!

Reageer
gravatar

Wij richten ons alleen op dossiers waarin wij echt goed zijn. Zoals defensie, eerlijke belastingen, toeslagen, energiezekerheid, stikstofbeleid, asielmigratie, Sywert rijk maken, Nederlandse belangen verdedigen in Europa.

Reageer
gravatar

Zus Sonja, je hebt Jan niet begrepen. Ik vind zijn ironisch stuk terecht recht voor de rapen van Rutte en zijn ministers, die moeilijke problemen doorschuiven naar het politieke voetvolk in de gemeenten.

Goed stuk, Jan. Laat je niet op de kop zitten door mijn zus, die waarschijnlijk vanmorgen met haar linker been uit bed is gestapt.

gravatar

Sonja, Ik heb het hele stuk van Jan van Tienen opgevraagd. Dat telt 42 maar liefst volgetikte pdf-bladzijden met grafieken.

De redactie had het hele stuk al ingekort. Maar het zou beter zijn dat op de plaats van de nikszeggende foto de belangrijkste grafiek had gestaan.

gravatar

Ik mis dat elan van mij gewoon bij die gemeentes. Die zitten daar maar in hun ivoren torentje. Dan denk ik: toon toch eens visie en pak aan al die problemen!

Reageer