Shutterstock / Monkey Image Business

Shutterstock / Monkey Image Business

Nederlandse man moet iemand gemiddeld 10 jaar kennen voor hij over een ‘vriend’ kan spreken

De Nederlandse man moet iemand gemiddeld tien jaar kennen voor hij over een ‘vriend’ kan spreken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente dat vandaag is gepubliceerd.

“De eerste jaren is er eigenlijk nooit sprake van vriendschap. Daar moet de man vele fases voor doorlopen”, zegt hoofdonderzoeker Bert Bokhoven. “Hij spreekt liever van kennis, buurman, gabber, gast, kroegmaatje, oud-collega, huisgenoot, oud-huisgenoot, theorie-examen-cursus-klasgenoot of iemand uit de buurt-app. Alles om het woord ‘vriend’ te vermijden.”

Bokhoven verklaart de opvallende resultaten: “We zien bijvoorbeeld veel veertigers die alleen maar vrienden van hun studietijd hebben of middelbare school. Daarna is er in principe geen aanwas meer van vrienden, enkel mensen die ze ergens van kennen. Tot veel meer is de Nederlandse man emotioneel niet in staat.”

Voor vrouwen gaan de resultaten van het onderzoek niet helemaal op. Bokhoven legt uit dat zij over het algemeen iets minder lang nodig hebben om aanstalten tot gebruik van het woord te maken. “Zo zie je dat na een paar jaar meermaals per week afspreken vrouwen soms al spreken van een ‘hardloopvriendinnetje’.”

Bokhoven ziet geen reden tot verder onderzoek.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik weet wel wat “hoofdonderzoeker” Bert Bokhoven behelst: jaloezie. Deze bedrieger heeft tijdens zijn tien jaar verblijf op mijn zesjarige lagerschool en erna nooit zelfs ook maar één vriend gehad.

Ik vind dat de redactie wel erg gemakkelijk in zee gaat met deze oplichter die pronkt met zijn waardeloze diploma’s van Amerikaanse postorderuniversiteiten.

Reageer
gravatar

Toen ik hier kwam zeiden ze me al: na tien jaar gaan ze je op je werk aanspreken bij je voornaam. Dit is te optimistisch uitgedrukt.

Reageer
gravatar

Sterker hoe langer je mensen kent hoe verdachter je wordt. Vooral in de liefde speelt dat per dag. Je moet vervangbaar zijn.

gravatar

In jouw geval is het de Jegermaister en de Mumbai Sapphire. Laat staan dat er in jouw omgeving verdacht veel honden spoorloos verdwijnen voor consumptie. Jij ruikt naar verdachtmakingen, drank en hondesoep.