Shutterstock/Rene Notenbomer

Shutterstock/Rene Notenbomer

Politiek dreigt door lage opkomst vertrouwen in kiezer te verliezen

Door de historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn veel politici teleurgesteld geraakt in de kiezer. Als politici afhaken, is dat slecht nieuws voor de democratie.

Vraag even rond en het onbehagen is groot bij politici die net hard campagne hebben gevoerd. ‘Het is een en al liegen en bedriegen. Als je ze een folder geeft, zeggen ze te gaan stemmen, maar daar komt dan niets van terecht. Het zijn allemaal leugenaars,’ zegt de Amsterdamse GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink.

Ook vanuit de landelijke politiek klinkt teleurstelling over het gedrag van de kiezer de afgelopen jaren. CDA-leider Wopke Hoekstra: ‘Tijdens corona zag je dat de kiezer alle kanten op ging: eerst ‘lockdowns’ schreeuwen en een week later weer roepen om versoepelingen. Het was een kakofonie van tegenstrijdige geluiden. Politici wisten van gekkigheid niet meer wat er leefde in de samenleving. Dat schaadt het vertrouwen.’

Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat bij lokale verkiezingen de meeste kiezers niet komen opdagen. Hoekstra: ‘Ze zijn zelfs te beroerd om te stemmen voor de bestuurslaag die de meest concrete invloed heeft op hun eigen leven op wijk- en buurtniveau. En maar klagen dat je buurt zo is veranderd.’

De vraag is nu wat de kiezer kan doen om het vertrouwen te herstellen. Columnist Sheila Sitalsing maakt zich zorgen: ‘Op dit moment is een simpele wandeling naar het stembureau kennelijk al te veel gevraagd. Ze zullen toch echt met oplossingen moeten komen en laten zien dat ze de politicus begrijpen. En leg maar eens deugdelijk wetsvoorstel op het bureau van een bestuurder als je het allemaal zo goed weet.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vanuit de samenleving krijgen we signalen dat de burger moeite heeft met zo veel keuze. Daarom heb ik een wetsvoorstel ingediend om de kiesdrempel verder te verhogen naar 15%. En ik kan u nu al vertellen dat een Kamermeerderheid dit voorstel steunt. Gaandeweg zullen we overgaan op een twee- dan wel eenpartijstelsel.

D66 heeft ook een oplossing voor de keuzestress bij het referendum: voortaan kun je kiezen tussen de antwoorden ‘ja’ en ‘ja’. U ziet, D66 luistert naar de kiezer. Wat wil je nog meer!

Reageer
gravatar

Hallo Voorproever, kunt U misschien mijn magische champignons voorproeven? Ik heb zo’n idee dat er iets in zit waar ik niet goed op reageer, als ik zo eens kijk naar fe vele honderden reacties die ik blijkbaar op deze website heb geplaatst. 🥴🤢

gravatar

Oud nieuws hoort in de prullenbak.
Helaas staat er naast de vier rondjes onder de foto ten onrechte geen rondje dat de bak (dit is beslist geen grap) opent, waarin de redactie te lange berichten met oud nieuws hoort te gooien.

Reageer