Shutterstock: Nancy Beijersbergen

Lange rijen bij stembureaus: had de overheid eerder moeten opschalen?

Op diverse plaatsen in het land staan inmiddels lange rijen met mensen die wachten om hun stem uit te kunnen brengen. In sommige plaatsen wordt het krap om iedereen voor 21.00 uur hun stem uit te laten brengen. Had de overheid eerder moeten opschalen?

Wybren van Haga laat weten er niets van te begrijpen. “Het kabinet kijkt al de hele dag toe hoe deze stembureaus langzaamaan vollopen met mensen zonder er meer te bouwen. In plaats daarvan houden ze zich bezig met stomme regeltjes als dat je een paspoort moet laten zien of dat je het rode potlood moet inleveren. Dit is allemaal niet nodig en tijdverspilling. Ik pleit daarom voor nieuw ‘stemschip’ met meer dan 100 extra stembureaus erop.”

“De regering heeft jarenlang structureel bezuinigd op stembureaus. Dat is vragen om problemen”, zegt Lilian Marijnissen. “Daardoor komen we nu mogelijk vanavond in de situatie terecht dat er moet worden gekozen wie er mag stemmen en wie niet. Zoiets vreselijks hoop je nooit mee te maken.”

Hugo de Jonge wilde ook nog even kwijt over de situatie: “100.000 extra stembureaus per jaar gaan we halen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *