Shutterstock/MagicGeorge,Alexandros Michailidis

Shutterstock/MagicGeorge,Alexandros Michailidis

Juist nu moeten we clichés vermijden

Zinvolle uitspraken over het belang van democratie zijn niet vanzelfsprekend

Vandaag gaan we in Nederland stemmen voor de gemeenteraad. Volgens sommigen is dat het feest van de democratie, maar juist nu, terwijl het oorlog is in Oekraïne, is het extra belangrijk om clichés te vermijden.

“Het is aanlokkelijk om erop te wijzen dat wij in vrijheid onze lokale bestuurders kiezen terwijl de Oekraïners hun vrijheid en democratie aan het verdedigen zijn”, zegt Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut. “Maar zulke dramatiserende dooddoeners laten maar weer eens zien dat zinvolle uitspraken over het belang van de democratie nooit vanzelfsprekend zijn.”

Meer dan ooit is het dus belangrijk om gebruik te maken van je recht om originele dingen te zeggen, of te zwijgen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij leven ook in een dictatuur.
De scepter wordt door de ongekozen Europese Commissie gezwaaid.
Stelletje sukkels…ik ga straks ook naar die commissie.

Reageer
gravatar

Ik heb een vrij selectief geheugen Petra, maar wat ik me nog wel goed herinner is vier jaar regeren met de “socialisten”. Hoe Martin van Rijn de verpleeghuizen leegruimde, Ronald Plasterk de gemeenten failliet kreeg en Jetje Bussemaker heel studerend Nederland een lening aansmeerde. Bij iedere VVD-meeting is het nog altijd schuddebuiken!

gravatar

Ik las al dat op de Oekraïense tv in een oproep kinderen te doden Eichmann werd geciteerd. ‘Want als je hun ouders doodt, zullen de kinderen wraak nemen’ zoals we sinds 1945 – zonder veel onderscheid te maken – hebben kunnen zien met de Joden in de VS. Verder bevestigen Facebook en het Witte Huis dat de jongeren met een dagje training geen flessen meer op straat kapot hoeven te gooien maar gewapend zelfmoord mogen plegen.

Reageer
gravatar

Opnieuw maar nu onder mijn eigen naam.

Maitreya is een fantastisch mens die keer op keer met het nodige sarcasme op vermakelijke wijze complotdenkers en in bijzonder hun verschrikkelijke leugenblad Frontnieuws op de hak weet te nemen door net te doen of hij ze gelooft.