NPO Nieuwsuur

NPO Nieuwsuur

Onafhankelijke republieken Donetsk en Loegansk willen NAVO-lid worden

De volksrepublieken Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne hebben enthousiast gereageerd op de erkenning van hun onafhankelijkheid door Rusland. Beide republieken hebben onmiddellijk een verzoek ingediend om lid te worden van de NAVO.

“Het was ons al heel lang duidelijk dat Oekraïne in geen duizend jaar toegelaten zou worden tot de NAVO. Daarom hebben wij ons afgesplitst”, vertelt Leonid Pasetsjnik, staatshoofd van de Volksrepubliek Loegansk. “Zonder enige internationale erkenning was het echter onmogelijk om zelf ons lidmaatschap aan te vragen. Nu hebben we weer hoop.”

“We zijn president Poetin ontzettend dankbaar”, jubelt staatshoofd Denis Poesjilin van de Volksrepubliek Donetsk. “Hopelijk is het papierwerk snel in orde en kunnen we een beroep doen op artikel 5, zodat onze Amerikaanse en Europese bondgenoten ons soevereine grondgebied van de Russische soldaten zullen ontdoen.”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky laat in een reactie weten dat zijn land geen lid is van de NAVO en dus hoe dan ook niet verplicht is Donetsk en Loegansk te verdedigen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO zegt de aanvraag van beide republieken 'met interesse' te bestuderen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Putin: u wil geen communisme, welnu, dat past bij ons prima. Oekraïne was volledig een creatie van het bolsjewistische Rusland. Wij zijn bereid hen een les te lezen hoe decommunisering er echt uitziet.

Reageer