Bron Shutterstock/TZIDO SUN

De Speld gaat het theater in: wat is theater?

Tijd voor een opfrisser

Dit voorjaar gaat De Speld het theater in. Maar wat is theater eigenlijk? Tijd voor een opfrisser aan de hand van de basiskenmerken.

Theater is een kunstvorm die lijkt op een serie, en iets verder terug in de tijd, een bioscoopfilm. In plaats van acteurs op een scherm staan er nu echter levende mensen op een podium. Deze mensen spelen ‘scènes’, ‘aktes’, soms ‘liedjes’ in een geheel wat dan ook wel een ‘voorstelling’ wordt genoemd. Theater is weinig efficiënt, de acteurs moeten elke avond weer opdraven om hetzelfde te doen. Toch noemen ingewijden dat ook weleens ‘de charme’ van theater.

Bezoekers ervaren soms zaken als ‘emoties’, omdat ze vreemd genoeg kunnen meeleven met wat er op het podium gebeurt. “Het is alsof je erbij zit”, liet een bezoeker van theater aan ons weten. “Het is zo weird: een keer ging ik naar theater en toen moest ik heel hard lachen. Ik was erg blij.”

Een groot verschil is dat je het in de meeste gevallen niet thuis op de bank kan kijken maar naar een gebouw toe moet dat ook een ‘theater’ genoemd wordt. Hier moet je in een stoel plaatsnemen. Een vreemd fenomeen is dat je gedurende de voorstelling niet op je telefoon mag kijken, de theaterbezoeker heeft zo voor een heftige periode van soms wel twee uur geen idee wat er speelt op sociale media als Twitter of Instagram.

Ondanks dat maar weinig mensen de kunstvorm kennen, is het een vorm van vermaak die al heel lang – letterlijk: al jarenlang – wordt beoefend. “Ja, weinig mensen weten dit, maar het bestaat zelfs al voor TikTok überhaupt bestond”, zegt theaterexpert Bert Bokhoven. “Het is meer dan een beleving: het is een experience.”

Vanaf eind maart gaat ‘De Speld Theater – De meest betrouwbare voorstelling ooit‘ op tournee. Prik nu alvast een datum!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vanuit mijn werk een keer bij De Speld Live geweest. Sorry, maar dat was echt niveautje dorpstoneel. Jullie kunnen beter blijven doen waar je goed in bent.

Reageer