Studio Speld

Studio Speld

Aardverschuivingen in peilingen De Speld: ‘absolute gamechanger’

Niemand had dit zien aankomen. Uit een peiling van De Speld blijkt dat er de laatste week voor de verkiezingen een aantal cruciale aardverschuivingen hebben plaatsgevonden. Wij zetten het laatste peilingnieuws voor u op een rijtje:

Politiek duider van De Speld Jos Maalderink spreekt van een ‘absolute gamechanger’ nadat we onze peilingen aan hem hebben voorgelegd. “Als je ziet dat Omtzigt in onze peilingen nog maar 10 zetels overhoudt, dan vraag je je toch af of hij niet wat duidelijker had moeten zijn. De mensen rekenen hem keihard af op zijn besluiteloosheid.”

Wat verder opvalt is dat de PVV de VVD nu bijna volledig heeft opgegeten nadat Yesilgöz de deur had opgezet voor een mogelijke samenwerking. Wilders stijgt naar 49 zetels. Yesilgöz ontkent dat haar opstelling te maken heeft met de stijging en weigert deze 49, nee, 50, zetels te negeren. “Feit blijft dat de politieke aardverschuiving die we in deze peiling zien, de VVD geen goede uitgangspositie geeft bij de coalitieonderhandelingen”, constateert Maalderink.

Maalderink: “En onderin is een waar achterhoedegevecht bezig. Er is sprake van een kaalslag bij de middenpartijen: de SP gaat naar 0 zetels, het CDA komt uit op -3 zetels. Volt Bulgarije komt nu binnen op 6 zetels en overvleugelt daarmee de Nederlandse tak van Volt. En ja, wat doet Diederik Samsom eigenlijk in onze uitslag? 7 zetels, keurig.”

Negentig procent van de kiezers laat weten nog geen idee te hebben waarop ze gaan stemmen. Maar liefst 54 procent geeft namelijk aan eerst de peilingen af te wachten voordat ze een beeld kunnen vormen. We verwachten een nieuwe gamechanger zodra we mensen ook daadwerkelijk gaan vragen wat ze gaan stemmen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik wacht eerst de peiling af welke peiling het meest betrouwbaar is. Ik vermoed dat de “speldwijzer” er uit gaat springen, maar vóór ik op de “partij tegen de burger” ga stemmen wil ik toch graag gepeild zien hoe betrouwbaar deze speldwijzer is.

Reageer