Diane Kuhl / Shutterstock

Kabinet voert eenkalfpolitiek in om veestapel kleiner te maken

Om de veestapel te verkleinen voert het kabinet een eenkalfpolitiek in. Elke koe mag vanaf deze week nog maar één kalf krijgen. “Het leek ons de meest humane manier om over tien jaar de veestapel met dertig procent te laten krimpen”, legt minister Staghouwer van Landbouw uit.

Tegenstanders van het idee zijn bang dat het beleid tot koehandel leidt. “Boeren zullen liever vrouwelijke kalfjes willen, en dus zullen die vaker ontvoerd en verhandeld worden. Ook is er zorg over voor de mannelijke kalfjes die geboren gaan worden. Nu gaan koeien waarschijnlijk ongecontroleerde abortussen plegen in de stal. Levensgevaarlijk.”

Carolien van der Plas van de BoerBurgerBeweging is het ook niet met de nieuwe maatregel eens. “Het is zo triest voor die dieren. Stel dat je als moeder maar een kalf mag krijgen, en dat dan dat enige kalf nog afgevoerd wordt voor de slacht. Dat is een drama. Dan kan ze er beter tien krijgen die allemaal worden afgevoerd, omdat de pijn dan went voor dat beest.”

Minister Staghouwer kijkt het nog even aan. “Mocht het echt te inhumaan zijn, dan ruimen we gewoon een paar miljoen runderen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heel goed. Gelukkig is HOY-worst niet afhankelijk van de veestapel.

En dat van die boze boeren? Dat is een hoax. Hier in de Achterhoek zijn boeren al 83 jaar uitgestorven, maar niet verder vertellen hoor!

Reageer
gravatar

Behoren honden wel of niet tot de veestapel? Indien niet, dan is de opmerking van Erno-BE correct. Anyhow, nu we met een overschot aan Corona gerelateerde honden zitten komt de HOY productie voorlopig niet in gevaar.