Shutterstock / Cavan-Images

Shutterstock / Cavan-Images

We boffen maar: tweede keer einde van de pandemie in minder dan een jaar tijd

De omikrongolf slaat wild om zich heen, maar veroorzaakt nog maar weinig dodelijke slachtoffers. Daarmee lijkt de coronapandemie zijn langste tijd gehad te hebben. We mogen ons dus flink in onze handen wrijven: voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd maken we mee hoe de pandemie ten einde komt.

“Er liggen natuurlijk nog aardig wat mensen in het ziekenhuis, en de komende weken zullen er nog veel mensen besmet raken, maar toch denk ik dat we opnieuw definitief kunnen zeggen: het ergste is voorbij”, zegt Jaap van Dissel van het OMT. “Het heeft een paar maanden geduurd, maar we komen nu opnieuw in de fase terecht waarin het virus misschien nog af en toe opflakkert maar nooit meer de samenleving zal ontwrichten.”

Toch waarschuwt viroloog Flemmo te Gader voor te weinig optimisme. “Corona heeft ons wel vaker verrast. Een nieuwe variant van het einde van de pandemie ligt altijd op de loer. Met een beetje geluk kunnen we deze winter voor de derde keer vieren dat het nu écht voorbij is.”

Ook bij medisch historicus Fiona te Haag gaat de vlag uit. “Dit is heel bijzonder. Vroeger kon iedereen meerdere keren in zijn leven het einde van een pandemie vieren – iedereen die oud genoeg werd althans – maar dankzij de moderne medische kennis is dat een zeldzaamheid geworden. Ik denk dat het voor het laatst is voorgekomen bij de Spaanse Griep van 1918-1920. En toen vierden mensen natuurlijk ook dat de wereldoorlog definitief voorbij was en nooit meer terug zou komen, dus dat was helemaal één groot feest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jos, perfect actueel verslag, maar waar blijft de humor vandaag de dag? Niet in dit verhaal.

Dreigen met zeer heftig protest tegen de regering die de strijd a.s. dinsdag laf opgeeft, is wat nu moet gebeuren. Dreigen met blokkering van wegen met duizenden vrachtwagens en landbouwtrekkers. En natuurlijk het afbreken van dit maal álle binnensteden.

Jos Maalderink, pas als jij dit voor elkaar hebt gekregen kun je op enkele sterren rekenen.

Reageer
gravatar

Verraad zit in kleine dingen, het is als de media die je steeds specifieker overal mee bedienen. Dus je wereld wordt kleiner en kleiner en alle common sense is weg.

Reageer
gravatar

Het gewone leven keert langzaam terug, ze beginnen weer te kankeren.
Een tijdje lang was dat wat bezorgder voor elkaar, en plechtiger voor de uitslover.

gravatar

De mensen zijn zo klein dat ze alles instinctief tegenstreven wat enige kans op ontwikkeling zou kunnen bieden.
Stilstaande wateren rotten.

gravatar

Het enige voordeel aan mensen van nu is misschien dat ze er niet meer bij kunnen.
Het heeft niks met links of rechts te maken, maar van binnen en buiten.
Als ze het weten is het zeker fascisme. Nu meandert het.

Reageer
gravatar

Politici weten dat ze met een instabiel volk te maken hebben, ze zeggen dat alleen niet, dat ze veel erger gevaar zijn dan ze denken.