NOS

NOS

3e minister van VWS na De Jonge en Bruins: ‘Boosterminister biedt beste bescherming voor beleid’

Hugo de Jonge keert niet terug als minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het departement wordt waarschijnlijk toegewezen aan D66 en dus krijgen we straks een derde coronaminister. Een goede zaak volgens experts, want bij een derde coronaminister biedt het beleid van de overheid pas echt de optimale bescherming.

“Je ziet dat de effectiviteit van het beleid wat is afgenomen”, zegt hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans. “Na Bruno Bruins hadden we al vrij snel een tweede minister nodig, en daarna was het beleid eigenlijk vrij effectief, aan het begin van de pandemie. Nu zitten we in een fase waarvan je denkt: een derde coronaminister zou beslist geen gek idee zijn. Veel mensen, vooral kwetsbaren, snakken daarnaar.”

Ook Volkskrant-columnist Kustaw Bessems ziet wel wat in zo’n derde minister. “Je wilt dat het overheidsbeleid de optimale bescherming biedt, en dat doet het nu niet. Het zwabbert alle kanten op. Je wordt er misschien niet ernstig ziek van, maar lekker is anders.”

Volgens Voermans heeft een derde minister eigenlijk alleen maar voordelen. “We hebben er genoeg op voorraad, dus dat is het probleem niet. Ze liggen overal klaar. Logistiek lijkt het me ook geen rocket science eerlijk gezegd. Zo’n operatie moet toch binnen een paar dagen geregeld zijn? We moeten niet wéér het lachertje van Europa worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zojuist heeft de staat 150 miljoen euro voor de Vaandeldrager van Rembrandt beschikbaar gesteld. In die lijn moeten we met de tijd meedenken aan dergelijke bijdragen voor een speler op internationaal niveau.

gravatar

Het is voor toekomstige generaties als we allemaal zwart zijn. We moeten ook vroeg beginnen met voldoende import van talent en de aanpassing van de samenleving richting een meer Afrikaans model.

gravatar

Heb jij eigenlijk wel een leven? De hele dag alleen maar van die vermoeiende verhalen op de Speld. Heb je echt niks anders te doen?

gravatar

Ik eet de hele dag HOY worsten. Daar krijg je enorm veel energie van. Tot nu toe heb ik me enorm ingehouden, maar ik voorzie meer reacties mijnerzijds