Studio Speld

Krijgen de arbeidsmigranten in Qatar op tijd het standbeeld van Ronald de Boer af?

Ronald de Boer liet deze week weten de nieuwe ambassadeur te worden van het WK van 2022 in Qatar. De opmerkelijke stap roept vragen op: krijgen de arbeidsmigranten zijn metershoge standbeeld wel op tijd af?

In Qatar werken duizenden arbeidsmigranten dag en nacht door om op tijd een gigantisch standbeeld van Ronald de Boer af te krijgen. ‘‘Het is best krap, een jaar voor een goudbronzen beeld van 28 meter hoog’’, zegt Nepalese arbeidsmigrant Jinpa. ‘‘Zeker in deze hitte. Maar dit is voor ons een heel bijzonder project, dus we zullen er alles aan doen om te zorgen dat niemand een pauze neemt. Ronald zal geen spijt krijgen van deze keuze.’’

Ook de Qatarese projectleider van het beeldhouwwerk heeft er het volste vertrouwen in. ‘‘Ik hoor weleens dat mensen zich zorgen maken over de 6.500 mensen die hier zijn omgekomen door onmenselijke arbeidsomstandigheden. Tegen hen wil ik zeggen: geen zorgen, er werken hier nog meer dan 2 miljoen arbeidsmigranten hè? Dat beeld krijgen we echt wel af.’’

In Nederland vragen veel mensen zich af of de oud-voetballer uit Grootebroek nu wel een beeld van zich moet laten maken door arbeidsmigranten die hun paspoort aan hun werkgever moesten geven en geen kant op kunnen. Ook zijn sommige mensen bang dat ze per ongeluk een standbeeld van Frank zullen maken. Ronald de Boer laat weten zich niet in de kritiek te herkennen. ‘‘Ik denk dat we in Nederland een te eenzijdig beeld hebben van Qatar. Met een gigantisch goud glimmend beeld van mij in een lang wit gewaad en een ghutrah op mijn hoofd, wordt het WK juist béter. Toch? Ik doe wat ik kan.’’

Hoe beleef je een jaar? Met de allerbeste artikelen van De Speld in één boek. Lees het satirische jaaroverzicht ‘De Speld 2021: Opnieuw een Jaar’ en beleef het jaar seconde per seconde, moment per moment. Oneindig. Opnieuw. Een jaar. Koop nu via onze webshop of bij uw betrouwbare boekhandel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik begrijp eerlijk gezegd niets van dit bericht. Een oud-voetballer van het voetbalclubje de Zoeaven in Grootebroek die ambassadeur (?) is geworden van een Wielren Kampioenschap (WK) van Qatar in 2022?

Reageer