Beeld: GGD Alphen

GGD start ook in Nederland beloningsactie vaccineren: bij elk vaccin een gratis tweede prik

In de Verenigde Staten wordt geëxperimenteerd met het koppelen van beloningen aan vaccineren, zoals een gratis biertje of een cadeaubon. Hoewel in Nederland er nog altijd meer vraag dan aanbod naar vaccins is, denkt de GGD alvast vooruit voor wanneer een groot gedeelte van de bevolking is ingeënt en de bereidheid inzakt. De organisatie wil mensen die een vaccin van Moderna, Pfizer of AstraZeneca laten zetten een gratis tweede prik aanbieden.  

Volgens gedragswetenschapper Sofie Lenach zal zo’n actie de grootste anti-vaxxers niet over de streep trekken, maar helpt een beloning wel om de meer onverschillige Nederlander te motiveren zich te laten inenten. “Nederlanders zijn nu eenmaal dol op twee-halen-één-betalen-acties”, zegt Lenach. “Iemand die twijfelt zal misschien denken: nouja, vooruit, het is een mooie actie.”   

Een woordvoerder van de GGD laat weten ook te hebben nagedacht over een tegoedbon of een fles bessenjenever, maar te verwachten dat deze actie het meest effectief is. “Uit marktonderzoek blijkt steevast: Nederlanders houden van één-plus-één-gratis.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit is kruideniersmentaliteit. De actie van twee prikken voor één prijs is al minstens vier maanden gaande. Ik kreeg de beide prikken in maart zelfs nog gratis voor niks. Wat kost de eerste prik momenteel?

Reageer