Photographer: photocosmos1 Source: Shutterstock.com

Meevaller voor Rutte: vertrouwen van burger in overheid hoeft kennelijk niet hersteld te worden

Na de toeslagenaffaire wisten veel analisten het zeker: het vertrouwen van de burger in de overheid was ernstig geschaad. Demissionair premier Mark Rutte zei zelf ook dat een volgend kabinet er keihard aan zou moeten werken om dat vertrouwen te herstellen. De verkiezingsuitslag laat echter zien dat het niet nodig is. Een meevaller voor Rutte.

“Ja, dit scheelt”, zegt de VVD-leider, die de komende tijd zijn vierde kabinet hoopt te formeren. “Er ligt al genoeg op ons bordje met de coronacrisis, het economisch herstel daarna, de stikstof, het klimaat, de arbeidsmarkt, de woningnood, noem maar op. Ik weet eerlijk gezegd niet waar ik de tijd vandaan had moeten halen om ook aan het herstel van vertrouwen te werken, dus het is fijn dat het niet hoeft.”

De VVD, toch al met afstand de grootste partij, boekte een paar zetels winst. Ook coalitiepartner D66 won. De SP en het CDA werden wel afgestraft voor hun rol in de toeslagenaffaire. “Veel mensen associëren die kwestie toch met Renske Leijten en Pieter Omtzigt”, concludeert politicoloog Tom van der Meer. “Aan Rutte en de VVD kleeft het minder.”

Rutte zegt te hopen dat hij het nooit verdwenen vertrouwen van Nederlanders opnieuw waar kan maken.

 

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *