Shutterstock :solarseven

Sceptische dinosauriërs deden waarschuwingen af als ‘meteoriet-hysterie’

Hoewel ze er ruimschoots voor gewaarschuwd waren, deden dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden niets om de rampzalige meteorietinslag te voorkomen. Dat concluderen wetenschappers na onderzoek in de Chicxulubkrater in Mexico. Sceptische dino’s deden onderzoek van hun soortgenoten destijds af als ‘meteoriet-hysterie’.

“We dachten altijd dat dinosauriërs volkomen verrast werden door de meteoriet”, vertelt paleoklimatoloog Niels de Winter van de Universiteit Utrecht. “In de krater hebben wij nu echter bewijs gevonden dat zij wel degelijk wisten wat er ging gebeuren. Ze vertikten het echter om in actie te komen.”

Met name oudere generaties dino’s, door de wetenschappers wat oneerbiedig en historisch onjuist aangeduid als ‘mastodonten’, weigerden hun levenswijze aan het naderende onheil aan te passen. De Winter: “Veel oudere tyrannosaurussen hadden bijvoorbeeld geen zin om minder vlees te eten. Daardoor zijn de jongeren uiteindelijk ook van die fossielen geworden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *