NOS

Rutte: ‘Laat ik helder zijn: we gaan afbouwend aanscherpend versoepelen in opwaartse lijn’

Mark Rutte had gisterenavond de moeilijke opdracht om nieuwe versoepelingen te rijmen met nog steeds zorgwekkende coronacijfers. Daarnaast moest hij uitleggen waarom het noodzakelijk is de avondklok te behouden, terwijl de kappers en scholen weer open mogen. De premier koos voor klip en onklare taal.

“Ik snap dat mensen na bijna twaalf maanden corona perspectief willen”, begon Rutte zijn toespraak. “Laat ik daarom meteen zeggen: we gaan de komende periode afbouwend aanscherpend versoepelen in opwaartse lijn. Hierbij gaan we met terugwerkende kracht, vanaf 2 maart jongstleden, de aangepaste routekaart hanteren. We volgen hierin het voorbeeld van Duitsland. Zie bijlage 6a.”

De tegenvallende coronacijfers nopen tot voorzichtig optimisme, stelt Rutte. “Het aantal coronabesmettingen neemt toe, maar het gaat de goede kant op. De exponentiële groei zoals we die eerder hadden voorzien, blijft uit. De derde golf lijkt daarmee onafwendbaar. Kappers gaan vanaf 2 maart weer open.”

De premier vroeg mensen wel voorzichtig te blijven doen. “We hebben in dit land te maken met de Britse variant. Die variant is niet dodelijker, maar wel besmettelijker dan de gewone variant. Wel minder besmettelijk dan we eerst dachten, en ook dodelijker dan in eerste instantie werd gemeld, en minder dodelijk dan de Zuid-Afrikaanse variant, die even dodelijk is als de gewone variant. De R-waarde baart ons zorgen.”

Vervolgens wierp Rutte een blik op de toekomst. “De enige uitweg uit deze crisis is vaccineren. Daarom gaat Hugo de Jonge samen met de GGD kijken of de gemiste leveringen van farmaceuten weg kunnen worden geprikt in het tweede kwartaal zodat we met terugwerkende kracht voorop lopen in de achterstand. Het belangrijkste is dat we nu vooruit kijken in de achteruitkijkspiegel.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *