NOS

Waarom worden legale demonstraties wel toegelaten en illegale demonstraties niet?

Na de waterkanonnen en ME op het Museumplein afgelopen zondag vragen veel Nederlanders het zich af: waarom worden legale demonstraties wel toegestaan en illegale demonstraties niet?

“Het is echt een nuanceverschil”, legt rechtsgeleerde Bert Bokhoven uit. “Om dit goed uit te kunnen leggen moet je eigenlijk beginnen met de definities ‘legaal’ en ‘illegaal’. Een klein, maar toch belangrijk verschil. Legaal wil eigenlijk zoiets zeggen als ‘toegestaan’. Terwijl ‘illegaal’ meer iets betekent in de trant van ‘het mag niet’. Wanneer je het dus hebt over een ‘illegale demonstratie’ zeg je eigenlijk dat een demonstratie eigenlijk niet mag plaatsvinden. De kans dat zo’n ‘illegale demonstratie’ dus op voorhand niet is goedgekeurd, is aanwezig.

Vervolgens moet je volgens Bokhoven nog kijken naar de vraag hoe dat dan precies zit met het organiseren van demonstraties. “Het klopt dat je voor een demonstratie geen vergunning nodig hebt. Maar de burgemeester kan op grond van de Wet openbare manifestaties wel vooraf voorschriften of beperkingen opleggen. Niet op het gebied van inhoud, maar bijvoorbeeld om de gezondheid van de inwoners te beschermen. Als er een pandemie gaande is en ook nog wordt verwacht dat een deel van de demonstranten illegaal vuurwerk en bakstenen meeneemt, dan kan de burgemeester besluiten om de demonstratie te beperken of te verbieden. Met andere woorden, zo’n demonstratie wordt dan ‘illegaal’.”

“Dus let op!” waarschuwt Bokhoven. “Als je een demonstratie aan hebt gevraagd, betekent dit niet automatisch dat hij ook echt mag plaatsvinden. De partij waar de aanvraag wordt ingediend, in dit geval de gemeente, moet eerst iets afgeven wat we met een moeilijk woord ‘goedkeuring’ noemen. Pas als die zogenaamde ‘goedkeuring’ is afgegeven, is er sprake van een legale demonstratie. En die worden dan ook toegestaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het wordt voor de gewone man wel erg moeilijk gemaakt. Dat doen ze expres zodat alleen de elite kan demonstreren, Wij hebben al een achterstand en die wordt zo alleen maar groter.

Reageer
gravatar

Ik ben verdomme arts. Ik ben hier aan het vechten voor de vrijheid van ons land!

Ze zijn hier mensen aan het vermoorden met vaccins! Daar vecht ik voor.

De Tweede Wereldoorlog wordt hier opnieuw gespeeld. Ik ben bijna 80 en word hier met knuppels opzij geslagen!

Reageer
gravatar

Demonstraties passen niet in een democratie. Een keer in de 4 jaar mag je je laten horen. Demonstraties zijn meer iets voor Hongkong en Wit Rusland, Rusland en andere dictaturen.

Reageer
gravatar

In feite hebben ze deze demonstratie wel toegelaten!
Ik zie namelijk allemaal demonstrateurs op de foto.

Ook wel mooi dat die politiemeneren hun spullen en akties konden demonstreren.
Die demonstratie was wel toegestaan, neem ik aan.

Reageer