Watchares Hansawek / Shutterstock.com

EU en Verenigd Koninkrijk spreken af Noordzee voor einde jaar leeg te vissen

Grootste obstakel voor brexitakkoord weggenomen

Mogelijk komt er toch nog een brexitakkoord voor het einde van het jaar. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken om uiterlijk 31 december de volledige Noordzee leeg te vissen.

“Het grootste obstakel is weggenomen”, zei een opgeluchte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. “Jarenlang was het niet mogelijk om afspraken te maken over visserij na de brexit. Nu hoeven we ons daar niet meer druk om te maken. Dat brengt een deal een stuk dichterbij.”

Ook de Britse premier Boris Johnson is tevreden: “Nog voor de deadline zijn wij er eindelijk in geslaagd een einde te maken aan die vreselijke Europese visquota. Dit is een grote overwinning voor de Britse vissers, die de rest van het jaar onbeperkt hun werk mogen doen, zonder betutteling uit Brussel.”

Het wordt nog een flinke uitdaging om de hele Noordzee voor 1 januari leeg te krijgen. Kabeljauw, wijting en schelvis zullen geen problemen opleveren, maar door de visquota is de stand van de schol en de tong hersteld. Von der Leyen: “We zullen er in eendrachtige samenwerking met onze Britse vrienden tegenaan moeten.”

Johnson merkt op dat de Britten ‘nog tien jaar vis kunnen eten’. De houdbaarheid van de vangst is nog wel een probleem. De onderhandelaars praten nu over grote opslaglocaties in het noorden van Finland en Zweden. Johnson: “We zullen dus goede afspraken moeten maken over vrij verkeer van goederen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nadat de vaccinaties tegen SARS-CoV-2 klaar zijn, komen een heleboel groot model kasten beschikbaar die tot -70 graden kunnen vriezen. Wellicht kunnen daarom de afspraken (deals, red.) over de visserij worden uitgesteld tot het vierde kwartaal van volgend jaar.

Reageer